“Ik vind mindfulness geweldig en ik doe het graag. Ik wil er graag geregeld mee bezig zijn, maar ik vergeet het steeds. Hoe kan ik mezelf hier op het goede moment aan herinneren?”
Dit is een vraag die mij vaak gesteld wordt. Afgelopen week, in de PROM-groep, werd me deze vraag opnieuw gesteld, en dat leek me een goede aanleiding om er eens voor te gaan zitten (sorry voor de woordspeling 🙂 ).
Je bewust zijn van dit moment, je open stellen voor je ervaring, je lijf, je adem. Het is niet moeilijk. Alleen, en dat is het probleem: je moet het je herinneren.
Hoe kan je jezelf daar een handje mee helpen?
Ik heb er 12 bedacht. Hier komen ze.
1 ACHTERGRONDFOTO COMPUTER
Op de meeste computer kun je zelf kiezen welke afbeelding je ziet als je je computer opstart. Op mijn Mac heet dat ‘Bureaublad’, op sommige computers heet het misschien iets anders.
Kies voor deze afbeelding een inspirerend plaatje, bijvoorbeeld van een lege stoel, of een tekst, bijvoorbeeld: ‘to be mindful or not to be’, of ‘Zit!’.
2 ACHTERGRONDFOTO SMARTPHONE
Hetzelfde geldt voor je telefoon. Hier heet het vaak wallpaper. Je kunt een van je met je mobiel gemaakte foto’s gebruiken.
3 WACHTWOORDEN EMAIL, OF ANDERE TERUGKERENDE WACHTWOORDEN
Behalve beeld werkt ook tekst goed. Met name als je de tekst zelf typt werkt het krachtig. Als je voor een bepaald programma steeds een wachtwoord moet intypen. Dan zou je hier een toepasselijke tekst voor kunnen gebruiken. Denk aan: ikmediteerelkedag1x of ikneemgeregeldpauze of ikhouvanmediteren (kies iets in een positieve vorm en in de tegenwoordige tijd)
4 QUOTES OPHANGEN OF NEERZETTEN
Heb je een uitspraak die je motiveert? Een uitspraak waar je eens over na wilt denken? Schrijf die op, en hang hem op. Schrijf hem in lippenstift op de spiegel, of schrijf hem op een stevig kaartje dat je in je portemonnee stopt. Of zet het op tafel of op de schoorsteen.
5 GEDICHTEN, VERHALEN, OF INSPIRERENDE BOEKEN OVER MEDITEREN LEZEN
Lees gedichten of verhalen die je vind passen bij mindfulness of die je motiveren. Neem een mooi boek over mindfulness of mediteren, met korte stukjes die je kunt blijven herlezen. Bijvoorbeeld van Jon Kabat Zinn of Edel Maex.
Je kunt het boek op de wc leggen of naast je bed, zodat je het elke dag weer tegen komt.
Als je iets tegen komt dat je enorm inspireert, gebruik het dan voor optie 4.
6 GELUIDEN
Kies als geluid van je wekker een geluid dat voor jou “Opstaan nu, lekker mediteren” betekent. Bijvoorbeeld het geluid van een gong of een harp. Train jezelf om elke keer als je een telefoon hoort, 1 adem met aandacht te volgen (ook al is het je eigen telefoon). [Zo wordt na verloop van tijd elke telefoongeluid een wake up call.]
7 SYMBOLEN
Neem een kaart of een plaatje met daarop een afbeelding of symbool dat je aan mediteren of aan aandacht doet denken. Gebruik die als bladlegger in het boek dat je leest.
Of leg de bladlegger in je agenda.
8 KLEUREN GEBRUIKEN
Welke kleur associeer jij met mediteren of aandacht? Denk daar eens over na.
Bedenkt vervolgens hoe je die kleur kunt inzetten.
Is die kleur geel dan kun je misschien zorgen altijd 1 gele bloem in huis te hebben, of in je meditatiehoek een geel kleedje te gebruiken of een gele vaas neer te zetten.
Je kunt de nagel van je pink in die kleur lakken, zodat je elke keer als je die pinknagel ziet, of als iemand je vraagt waarom je maar een nagel hebt gelakt, een reminder krijgt.
Je kunt ook een tandenborstel in een vreemde kleur kopen of met glitter bewerken zodat je eraan denkt mindful je tanden te poetsen.
De mogelijkheden zijn eindeloos!
9 ROUTINES DOORBREKEN DOOR JE AUTOMATISME TE DOORKRUISEN
Je kunt je wekker op een rare plek zetten, zodat, als hij vroeg af gaat en je hem niet meteen vindt, je je weer herinnert, verrek, ik zou mediteren!
Als je je tandenborstel altijd op de wastafel hebt staan, zet hem dan nu eens ergens anders. Als je hem dan niet meteen vindt, bedenk je opeens, oh ja, in de douche. En dan weet je weer waarom die daar staat (dit is een variant op Knoop in je zakdoek).
10 INPLANNEN IN JE AGENDA
Dit werkt vooral als je iemand bent die werkt met en volgens een agenda. Noteer je meditatieplan in je agenda. Markeer gewoon 7.30-7.55 mediteren. Met een stift in een opvallend kleur of letter.
In een Google agenda kun je dit ook in een mooie kleur doen, en ook laten herhalen. Ook kun je jezelf een herinnering laten sturen….
11 APPS
Er zijn heel veel applicaties inmiddels over mediteren en mindfulness. Er zijn er die je een reminder sturen wanneer het je meditatietijd is. Als je 10 minuten zoekt vind je er vast een die bij jou past. De meeste zijn gratis of zeer betaalbaar.
12 AFSPRAKEN MET ANDEREN
Een van de allerbeste reminders vind je in de vorm van een heel persoon met wie je een afspraak hebt, of aan wie je verantwoording ‘moet afleggen’. Spreek met iemand af om samen te mediteren. Ga meedoen met een groepje. Of beloof iemand elke dag te sms-en als je hebt gemediteerd.
Weet dat het de menselijke aard is om makkelijk weg te zakken in een soort ‘mindless’ toestand. Vrijwel iedereen, ook mensen die geregeld mediteren, moeten zichzelf er aan blijven herinneren. Als je het serieus meent met je plan om geregeld te mediteren, en als je merkt dat je het toch vaak vergeet, probeer dan bovenstaande hulpmiddelen uit.
CC BY-NC-ND © 2017 Hende Bauer/Centrum voor Mindfulness Den Haag, alle rechten voorbehouden.
ALS JE WILT KUN JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, WEBPAGINA OF NIEUWSBRIEF als je deze tekst erbij zet, met een werkende link naar de website:
“CC BY-NC-ND © 2017 Hende Bauer van het Centrum voor Mindfulness Den Haag, www.centrummindfulness.nl”