De menukaart

Het is iets anders: Iets weten of iets ervaren.
 
Zoals Jon Kabat Zinn zegt:  Als je de menukaart hebt gelezen heb je nog niet gegeten.
 
En als je gedachteloos iets naar binnen werkt, is dat 1 ding. Je eten proeven, zien, ruiken, en ervan genieten. Voelen dat je verzadigt raakt. Dat is compleet anders.
 
De meesten van ons hebben moeite met ten volle ervaren wat er is, en ten volle genieten van wat er is. Daarom vandaag tips voor een oefening om meer te genieten! 
 
De oefening heet Taking in the good (Het goede in je opnemen) en hij is ontworpen door Rick Hanson.
 
TAKING IN THE GOOD: HET GOEDE IN JE OPNEMEN IN 3 STAPPEN 
 
Stap 1. Maak positieve feiten tot positieve ervaringen
Vaak mis je de prettige dingen in je leven: de zon schijnt, iemand lacht naar je, er gebeurt iets grappigs, de geur van je koffie.
Breng bewuste aandacht naar deze momenten, stel je open, neem ze waar!
 
Registreer: dit is een prettig moment. 
Laat ik me ervoor open stellen.
 
Stap 2. Geniet van de ervaring
Neem de ervaring tot je, proef hem als het ware. Houd je aandacht er een aantal seconden tot een halve minuut bij en dwaal niet af. Ruik, zie, hoor, voel. Geef aandacht aan je je gevoelens, neem waar hoe je lichaam zich voelt. Merk de prettige aspecten van de ervaring extra goed op.
 
Stap 3. Stel je voor of voel dat de ervaring diep in je cellen en je geest doordringen
Stel je voor dat je alle aspecten van deze ervaring opneemt in je lichaam, zoals een spons water opneemt. Koester je in de ervaring. Laat jezelf als het ware doordrenken met deze aangename ervaring.
 
Als je wil kun je dit aanvullen met 
 
Stap 4. Herinneren.
Later, bijvoorbeeld voordat je gaat slapen, je dag nog eens doornemen en extra stil staan bij de mooie momenten die er waren. Die nog eens ‘proeven’.

 
WIL JE MEER WETEN EN VOORAL ERVAREN? Oefen, lees, probeer uit. Als je nog geen grondige mindfulnesstraining hebt gedaan: het zal je helpen dit degelijk te leren en om te trainen! Hier vind je informatie over mindfulnesstrainingen. Heb je al wel een goede basis? Gun jezelf ondersteuning en samen oefenen met een verdiepende training, Compassie of Omarm je leven. Heb je ideeën? Mail ze gerust!

Alleen met het hart kun je goed zien: 

de essentie is onzichtbaar voor het oog.
Uit: De kleine prins, Antoine de Saint Exupery

Wil je Hende’s blog ook in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, je ontvangt dan ook de gratis mindfulness starterskit en kan meedoen aan gratis wekelijkse meditaties door Hende!

© 2021 Hende Bauer/Centrum voor Mindfulness Den Haag, alle rechten voorbehouden

ALS JE WILT KUN JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, WEBPAGINA OF NIEUWSBRIEF als je deze tekst erbij zet met een werkende link naar de website: “Door Hende Bauer van het Centrum voor Mindfulness Den Haag, www.centrummindfulness.nl.”

Scroll naar boven