Treinbankje

Elke Dag Mediteren (EDM)

MINDFULNESS 2
Verdiepingsprogramma

Al ervaring met mindfulness?

Het Centrum biedt jaarlijks enkele verdiepingsprogramma’s. In het najaar Omarm Je Leven, en aan het begin van het jaar Elke Dag Mediteren.

Elke Dag Mediteren

Of preciezer: Jouw persoonlijke routine vinden in mediteren

Half an hour of meditation each day is essential, except when you are busy. Then a full hour is needed.

-Saint Francis de Sales

  • Lukt het je niet om regelmatig te mediteren of te oefenen met mindfulness?
  • Heb je gemerkt dat mediteren jou echt helpt in je dagelijks leven, in je focus, stressbestendigheid, flexibiliteit, werk, relaties, communicatie?
  • Vind je het prettig om geregeld te mediteren?
  • Heb je al vaker geprobeerd er structuur in te krijgen?
  • Denk je dat je gewoonweg niet voldoende discipline hebt? En dat je harder je best zou moeten doen?
  • Merk je dat, goede bedoelingen ten spijt, er toch steeds weer de klad in komt?
  • Ben je op zoek naar manieren om deze goede gewoonte in te bouwen in je leven?
  • Ben je er nu aan toe om dit eens grondig aan te pakken?

Ik vond het samenzijn ook fijn. De luchtige manier om met serieuze dingen bezig te zijn. Ik zou hem zo nog een keer volgen! 

Deelneemster EDM

Mensen die een mindfulnessprogramma hebben gevolgd, hebben hier meestal veel baat bij. Ze voelen zich na die 8 weken anders, kalmer, rustiger, opener; ze genieten meer van hun leven, en zijn opmerkzamer; hun relaties verlopen prettiger.
Aan het einde van de training nemen ze zich voor om dit in hun leven te houden, en het niet meer los te laten.
Ondanks deze goede resultaten, en de goede voornemens, verslapt na een tijdje toch de aandacht. De beoefening verwatert. Nog een tijd lang blijft de winst bestaan, en denk je misschien dat je het ook kunt vasthouden ook al mediteer je minder vaak….
En dan na een tijdje merk je toch, dat zowel het mediteren, als de effecten ervan het raam zijn uit gevlogen. Je vervalt weer in je oude patronen, en merkt dat je focus en stressbestendigheid weer verminderen. Je denkt nog wel aan mindfulness maar komt er niet meer aan toe.

Je gaat het wel een beetje missen.

Je doet wat halfslachtige pogingen om het weer op te pakken. Het vuur is er een beetje uit.

Je overweegt misschien zelfs de hele mindfulnesstraining opnieuw te volgen. En dat is natuurlijk prima, en zelfs heel zinnig. Want dan loop je de stof nog eens grondig door, en de tweede keer haal je er weer heel andere dingen uit.

Maar jij bent vooral op zoek naar een training toegespitst op het oppakken en weer inbouwen van meditatie. Waarbij je zoekt naar wat jou persoonlijk motiveert. Naar de hulpmiddelen die bij jou passen. Naar een structuur (of misschien juist geen structuur, we zijn tenslotte allemaal anders) die jou past. Naar praktische oplossingen voor de obstakels die je tegenkomt. En naar een mindful/aandachtige en compassievolle houding ten opzichte van jezelf.

Deze training bestaat uit 2 dagen (live op onze locatie) en 2 ochtenden (online), waarbij je in een groep, in tweetallen, en vooral ook zelf thuis, met allerlei oefeningen en invalshoeken aan de slag gaat.

Er wordt gewerkt met (een klein beetje) theorie, technieken en vooral veel oefeningen uit verschillende invalshoeken. We werken met positieve psychologie, gedragsmodificatie, problem solving technieken; oefeningen vanuit mindful self compassion en mindfulness training. In een eclectische mix, zodat er ook voor jou voldoende in zit dat jou zal passen.

Hende Bauer, de trainer, heeft 30 jaar ervaring zowel in psychotherapie, gedragstherapie, training van gedragsverandering, beoefent al sinds 2000 zen, mindfulness en zelfcompassie. Ze heeft ruime ervaring in alle gebruikte methodes en technieken.

Qua tijdsinvestering moet je rekenen op elke dag ongeveer 5 à 15 minuten voor oefeningen en reflectie. En daarnaast natuurlijk de tijd die je wilt stoppen in mediteren :), alles tussen 5 minuten en 45 minuten is prima.

Vorige maand heb ik meegedaan met de EDM Challenge (een week Elke Dag Mediteren – online). 
Ik vond het heel leuk om mee te doen en het is me tot nu toe gelukt om elke dag met mindfulness bezig te zijn. De opzet van de EDM Challenge vind ik heel praktisch en overzichtelijk, daarom heb
ik ervoor gekozen om elke week de opdrachten en meditaties te herhalen (ook de Mindfulness-Videotraining heb ik herhaald).
 
Een paar jaar geleden heb ik een individuele mindfulness-training gevolgd en vorig jaar december de Mindfulness-Videotraining, maar ondanks dat ik er veel baat bij had vond ik het moeilijk om
elke dag te blijven mediteren. Dankzij de EDM Challenge heb ik inspiratie gekregen – de tips en toelichting die jij in de filmpjes geeft zijn handig – om elke dag met mindfulness bezig te zijn op een manier die mij aanspreekt en bij mij past. 
– Ilona
Geen evenementen gevonden!

Ik ben nog altijd dankbaar voor die mooie tools die ik van jou geleerd heb. Ze waren direct beschikbaar, en het ging haast automatisch, zelfs nadat ik al een hele poos niet gemediteerd had.
Sterk spul, mindfulnes. 

– Marianne, kijkt 10 jaar later terug op haar training

Scroll naar boven