Programma’s voor therapeuten

De persoonlijkheid van de therapeut en zijn houding, en de relatie tussen therapeut en cliënt, zijn erg belangrijk voor de beleving van de cliënt en voor de therapieresultaten. Uit verschillende wetenschappelijke publicaties blijkt, dat het beoefenen van mindfulness goed is voor therapeuten zelf, en indirect voor hun cliënten. Ben je therapeut? Als je mindfulness beoefent bevorder je je empathie, de mate van aandacht zonder oordelen,  stressbestendigheid, focus, en dit blijkt door te werken op de therapie-uitkomstenen de tevredenheid van cliënten! Ben je geïnteresseerd in een literatuurlijst, mail ons, we sturen hem graag op!

Hieronder programma’s waarbij je aan je eigen mindfulness werkt, en leert dit toe te passen en door te geven.

Klik op de plusjes voor meer informatie over de programma’s.

alles openen
alles sluiten

Mindfulness voor therapeuten

Opleiding MBCT

> Wil je zelf MBCT-programma’s geven of mindfulnessoefeningen integreren in je therapieën?
>  Wil je je grondig verdiepen in mindfulness en de achtergronden ervan?
>  Heb je opleidingsdagen nodig voor je lidmaatschap van de VVM of de VMBN?
>  Wil je les van een zeer ervaren mindfulnesstrainer? Iemand die zelf al lang mediteert?
>  Is het een pre als de docent ook goed thuis is in psychotherapie/gezondheidszorg?
>  Ben je op zoek naar een leuke, inspirerende cursus?
>  Ben je op zoek naar een methode die wezenlijk iets toevoegt aan je therapeutisch arsenaal en je therapeutische houding?

Volg dan de
Achtdaagse Opleiding Mindfulness Based Cognitive Therapy!

_____
OPLEIDING MINDFULNESS-TRAINER MBCT  |
 
8 dagen
Trainer:  Hende Bauer

In 2018 wordt deze inspirerende MBCT opleiding aangeboden in een nieuwe vorm.
Naast het ervaren en ontdekken van mindfulness krijg je inleidingen over de achtergronden, de werkingsmechanismen en de indicaties/contra-indicaties. Je leert onmiddellijk toepasbare technieken, je leert hoe mindfulness kan helpen in het omgaan met experiëntiële vermijding en hoe je dit kunt integreren in individuele therapie.
De ins & outs van de MBCT zullen worden doorgenomen, je leert de oefeningen zelf te begeleiden, het curriculum te doorgronden, en je leert Inquiry te doen (een specifieke, mindvolle manier om ervaringen van deelnemers te bespreken, die flink afwijkt van wat therapeuten gewend zijn te doen).
Deze opleiding biedt een gedegen basiskennis van mindfulness en MBCT die je direct kan integreren in je individuele behandeling.
De opleiding bestaat uit verschillende modules, is verspreid over 9 weken met 8 lesdagen.

OPZET IN MODULES
1.   Kennismaken + Sessie 1-3  |  2 dagen
2.   Indicatiestelling + Voorgesprekken + Oriëntatiesessies  |  1 dag
3.   Oefeningen uit sessie 4-6  |  1 dag
4.   Oefeningen uit sessie 7 & 8  |  1 dag
5.   Inquiry Intensive  |  2 dagen
6.   Toetsing & afronding  |  1 dag
(opzet modules onder voorbehoud)

THUIS
•   Thuis bestudeer je literatuur, oefen je zelf elke dag tussen de 30 – 45 minuten met mindfulnessoefeningen, en oefen je ook geregeld in de trainersrol.
Je zorgt zelf voor een klein groepje cliënten, familieleden, kennissen of buren, waarmee je minimaal 5 keer een sessie van 1 à 1,5 uur oefent. Hiermee begin je na de 1e of 2e opleidingsdag. Je maakt een verslag over je oefenervaringen.
•   Zelf mediteren is een belangrijk onderdeel. Er wordt van je verwacht dat je dit ook geregeld zelfstandig oefent naast de lesdagen.

>>  Deze MBCT opleiding is uitsluitend toegankelijk voor mensen die zelf als deelnemer een MBSR of MBCT training hebben gevolgd. (In overleg met ons kun je met korting een MBCT of MBSR bij ons volgen.)
>>  Deze opleiding zal aansluiten bij de eisen van de VVM, en bij de eisen van de VMBN Categorie 2 trainer. (Voor alle duidelijkheid: voor deze opleiding zal geen accreditatie worden aangevraagd bij VGCT, FGZP, NIP 1e lijn, NIP A&O, of NIP K&J/NVO.)

Data & Tijden

 • Start 12 september 2018  |  8 woensdagen
  Data:  12, 19 en 26 september, 3, 10, 17, 24 en 31 oktober en 7 november 2018
  (Eén van deze 9 woensdagen zal geen lesdag zijn!)
  Tijd:   10:00 – 17:00 uur
  Kosten:  1797

Locatie   Centrum voor Mindfulness Den Haag  |  Westeinde 175 L

Accreditatie & Erkenning

Erkenning:
De opleiding sluit aan bij de eisen van de VVM en de VMBN, zodat de opleidingsdagen daar kunnen gelden.
Met deze 8 opleidingsdagen voldoe je aan de opleidingseisen van de Vereniging voor Mindfulness VVM (onze MBCT Opleiding is erkend).
Je voldoet aan (een deel van) de opleidingseisen van de VMBN (criteria categorie 2: de opleiding geldt als 8 dagen opleiding.).
Let op, de verenigingen hebben hun eigen aanvullende eisen, en deze veranderen nogal eens. Kijk dit alsjeblieft zelf goed na.
Accreditatie:
Er wordt voor deze opleiding vooralsnog geen accreditatie aangevraagd bij de psychologenverenigingen.

MBCT is een opleiding van 8 hele dagen in het centrum van Den Haag waarin veel praktisch geoefend wordt!
Wil je meer weten?
Scroll dan even door en klik onderaan op de knop ‘meer lezen over deze opleiding’
.


ERVARINGEN VAN DEELNEMERS

“Ik heb Hende Bauer ervaren als een zeer deskundige opleider op het gebied van Mindfulness en MBCT. Ze heeft een professionele en betrokken houding en precies die goede mix tussen respect en humor, wetenschappelijke vakkennis en mystieke achtergrondverhalen, plezier in kennis overdragen en sfeer maken. Voeg daarbij een talent om te verbinden en aan te sluiten op onze vragen en een prettige stem ter begeleiding van de oefeningen en je begrijpt mijn enthousiasme. Ook de inwendige mens krijgt vreugdevolle aandacht. Ik kijk er met veel voldoening en plezier op terug”
(Birgitta Schalke, psychotherapeute en coach, Zoetermeer)

“Wat ik momenteel aan veranderingen opmerk door mindfulness in mijn persoonlijke leven is dat ik gebeurtenissen bewuster meemaak. Zowel  ‘bijzondere dingen’ als uit eten gaan of met vrienden afspreken, alsook alledaagse bezigheden: eten, fietsen en douchen. Ik maak meer gebruik van mijn zintuigen en dit gaat steeds meer automatisch. Ook ben ik milder geworden en wat minder gaan streven.
Ook in mijn werk als psycholoog heb ik veel aan deze eigenschappen. Ik merk dat ik meer aandacht heb voor en beter kan luisteren naar de cliënt. Ik drijf minder af tijdens de gesprekken naar dingen die nog moeten of cliënten die nog komen. Ook mijn ontwikkelde mildheid ervaar ik als erg prettig.
Aangezien ik beginnend psycholoog ben, moet ik nog veel leren. Door minder hoge eisen aan mezelf te stellen en mezelf te gunnen fouten te maken en sommige dingen gewoon nog niet te weten, ga ik een stuk meer ontspannen door mijn werkdag. Ook ben ik wat minder krampachtig in mijn ideeën over hoe een gesprek zou moeten gaan, maar laat ik me meer leiden door het moment zelf. Ik heb het idee dat ik mijn verwachtingen en gedachten vooraf aan een gesprek wat meer loslaat en meer vertrouw op mijn gevoel en ervaringen op het moment zelf.”
(Vera, deelnemer mindfulnessopleiding 2017-2018)

Van een deelnemer, een paar jaar na deelname aan de opleiding:
“Ik gebruik MF erg veel zowel bij volwassenen als bij kinderen. Ik vind het eigenlijk onmisbaar.”
(Sylvia Tempelman, vrijgevestigd psychotherapeut in Den Haag)

Inschrijven 12 september 2018

meer lezen over deze opleiding

Herken jij je in een of meer van deze punten?

 • Wil je op een degelijke, zorgvuldige wijze een volledig mindfulnessprogramma leren uitvoeren?
 • Wil je leren MBCT te integreren in je individuele behandelingen?
 • Wil je meer weten over mindfulness based cognitive therapy (MBCT)? Over voor wie en bij welke problemen MBCT geschikt is? Wat de werkingsmechanismen zijn?
 • Wil je een methode leren om cliënten te helpen om depressies te helpen voorkomen, piekeren te verminderen, beter te leren omgaan met lastige gevoelens, een accepterende houding te ontwikkelen?
 • Heb je een hoge werkdruk, ben je soms gejaagd, heb je weinig rust in je drukke werkdag, zodat de oprechte aandacht voor je cliënt er soms bij inschiet?
 • Wil je weten wat mindfulness jou als therapeut te bieden heeft, zowel voor jezelf als persoon als in je functioneren als therapeut?
 • Vraag je je af of mindfulness wel iets voor jou is, en of het niet te soft is?
 • Merk je dat je therapeutisch arsenaal soms tekort schiet, zeggen clienten "ik weet dat het niet klopt maar toch voel ik het zo", of merk je dat ze niet aan acceptatie toekomen?
 • Ben je gewoon nieuwsgierig?
Toen ik 16 jaar geleden als wetenschappelijke psycholoog/ psychotherapeut in aanraking kwam met mindfulness, had ik dezelfde vragen. Ik wilde me niet onbezonnen in een nieuwe rage storten. Aan de andere kant merkte ik dat cliënten soms niet zo ver kwamen als ik had gehoopt: hun zelfinzicht nam weliswaar toe, hun gedrag en manier van denken veranderde, maar sommige gevoelens bleven hangen; of ze hadden moeite om om te gaan met de lichtere of rest-klachten die overbleven; of een neiging tot piekeren of zelfveroordeling bleek erg hardnekkig. Inmiddels heb ik ervaren dat MBCT hier vaak helpt. Mensen worden minder negatief kritisch op zichzelf, minder oordelend, hebben minder last van hun denken, worden ontspannener en gaan makkelijker, en met zichzelf en hun gevoelens om.
Ervaring van een deelneemster aan een vorige groep: "Ik heb meer energie, en problemen die had met mijn lichaam zijn sterk verminderd. Ik ben minder streng voor mezelf geworden.... Van mijn omgeving krijg ik terug meer toegankelijk en echt te zijn.... ik kom meer open over en maak spanningen meer bespreekbaar""Ik heb gemerkt sneller en nauwkeuriger aan te sluiten bij de gevoelswereld van de cliënt. Daarnaast ben ik me meer bewust van mijn reactiviteit op de cliënt en ben ik beter in staat dit bespreekbaar te maken. Daarnaast beschik ik over een breder arsenaal aan kennis en vaardigheden om cliënten met stress en angstgerelateerde klachten te begeleiden."Olivia Koster, psychologe, 30 jaar

Resultaten van mindfulness

Recent wetenschappelijk onderzoek laat zien dat mindfulnessbeoefening goede effecten heeft op welzijn, stress, en lichamelijke klachten, op terugval bij depressies, en kortgeleden zijn ook neuropsychologische effecten beschreven. Hoewel er nog veel onbekend is, lijkt mindfulness based cognitive therapy (MBCT) een wezenlijke aanvulling op de tot nu toe gebruikelijke therapievormen.

Goed te combineren met jouw therapeutische benadering

Het gaat goed samen met verschillende therapeutische benaderingen: bijvoorbeeld bij cliëntgerichte therapie (helpt bij het ervaren, in het moment, bij het exploreren van de beleving, bij het bewust worden van de eigen verhouding met gevoelens, authentieker zijn), psychoanalytische therapie (afstemmen op de binnenwereld, openstellen voor wat er is, reacties opmerken op de eigen belevingen, open ruimte ervaren om te zijn met wat er is) en cognitieve gedragstherapie (bewust worden van gedachten en de samenhang met gevoelens en actietendenzen, een andere verhouding ontwikkelen t.a.v. de gedachten).

Toepassingen

Mindfulness is breed toepasbaar: er zijn inmiddels programma's ontwikkeld voor veel klachtengebieden en doelgroepen: terugvalpreventie bij depressie, stressreductieprogramma's, werkgerelateerde programma's, voor opvoeders, voor kinderen met ADHD, voor volwassenen met autisme, voor mensen met eetstoornissen. Mindfulness wordt steeds vaker geïntegreerd, onder andere in acceptance and commitment therapy ACT, en in dialectische gedragstherapie.

Resultaten voor jezelf

Als hulpverlener, psychotherapeut of arts heb je baat bij mindfulness, zowel voor jezelf – stresshantering, burnoutpreventie en meer rust – als in je werk: therapeutische resultaten en empathisch vermogen nemen toe en cliënten beleven de relatie met de hulpverlener als beter. Uit eigen ervaring weet ik dat mindfulness goed helpt om de zelfkritiek, het oordelen, en de draaikolk van gedachten te verminderen, en om bewuster met je zelf en anderen te leren omgaan.

Aan het eind van de opleiding:

 • kun je mindfulness integreren in je individuele behandeling,
 • heb je grondig ervaring met mindfulness zodat je de mindvolle houding kunt modelleren in groepen en individuele therapieën,
 • heb je een goede basiskennis over mindfulness en MBCT,
 • heb je helder wie wel en niet baat kunnen hebben bij mindfulness, en hoe je de indicatiestelling kunt doen,
 • heb je technieken eigen gemaakt waar je zelf veel aan kunt hebben in het omgaan met stress en werkdruk,
 • en: kun je een volledig MBCT-programma verzorgen!

Dit reik ik je aan tijdens de opleiding:

 • Je ervaart zelf de oefeningen onder mijn begeleiding zodat je een model/demonstratie hebt
 • Je wisselt ervaringen en ontdekkingen uit in verdiepende groepsgesprekken en ervaart hierin de mindvolle therapeutische houding
 • Je krijgt inleidingen over de achtergronden, de werkingsmechanismen en de indicaties/contra-indicaties
 • Je leert onmiddellijk toepasbare technieken
 • Je leert hoe mindfulness kan helpen in het omgaan met experiëntiële vermijding ... en hoe je dit kunt integreren in individuele therapie
 • Je begeleidt zelf in kleine en geleidelijk steeds grotere groepjes de belangrijkste aandachtsoefeningen

De training is voor jou geschikt als...

je werkt met cliënten in de (geestelijke) gezondheidszorg of het onderwijs, je nieuwsgierig bent, en/of je op een doorleefde maar nuchtere manier wil kennismaken met mindfulness. En als je zelf het mindfulnessprogramma hebt gevolgd (in de cliëntenrol, MBSR of MBCT) en ook tijdens de opleiding bereid bent (bijna) dagelijks een half uur te oefenen. Het overig huiswerk (lezen van literatuur en schrijven van kort reflectieverslag) ongeveer 3-4 uur per week.

Voor wie is het niet geschikt?

Het is niet voor iedereen geschikt. Een sceptische houding is prima – kan heel goed zijn juist – maar je moet er wel voor open staan om iets nieuws uit te proberen, en om niet alleen vanuit theorie maar juist ook vanuit het ervaren te ontdekken wat mindfulness kan betekenen.

Voor inschrijvers zijn er de volgende bonussen

 • Bonus 1 Een set audiobestanden van alle door Hende ingesproken mindfulnessoefeningen (corresponderend met 6 CD's), met de verschillende meditaties voor bij een MBCT-training, die je mag reproduceren voor het gebruiken met je eigen cliënten.
 • Bonus 2 Materialen, hand-outs en een therapeutenboek, zodat je alle materialen hebt die je kunt gebruiken met je eigen cursisten of cliënten. [Deze materialen mogen niet aan derden worden doorgegeven anders dan aan cliënten en MBCT-cursisten, en mogen niet commercieel worden gebruikt. Het copyright en de eigendomsrechten berusten en blijven berusten bij Hende Bauer.]
 • Bonus 3 Een live terugkomsessie, waarbij je de vragen en ervaringen die je bent tegengekomen na de training, nog met de anderen en met mij kunt bespreken.
 • Praktisch

  Opleiding van 8 hele dagen in het centrum van Den Haag. Veel praktisch oefenen! De kosten zijn € 1797,= voor 8 dagen, van 10-17 uur, inclusief koffie, thee en lunch, en inclusief cursusmateriaal (boek, werkmap en audiobestanden). Je beschikt over een complete set materialen voor het zelf aanbieden van een MBCT. De copyrights en de eigendomsrechten van de cursusmaterialen blijven berusten bij Hende Bauer en het Centrum voor Mindfulness Den Haag. De studiebelastingsuren voor deze opleiding bedragen, inclusief literatuur lezen en ander huiswerk, en contacturen: 100 sbu's.

  Je schaft zelf aan:

  - M. Williams , J. Teasdale, Z. Segal & J. Kabat-Zinn. Mindfulness en bevrijding van depressie, voorbij chronische ongelukkigheid. Uitgeverij Nieuwezijds, Amsterdam, 2007. Prijs 19,95. Je leest hieruit voorafgaande aan de training de hoofdstukken 2 tot en met 5 ter voorbereiding op de toets op dag 1. - R. Siegel. Mindfulness als uitweg. Praktische oefeningen voor alledaagse problemen. Amsterdam: Asoka, 2010. Prijs 29,50.

  Accreditatie en erkenning

  Accreditatie: Met deze 8 opleidingsdagen voldoe je aan de opleidingseisen van de Vereniging voor Mindfulness (onze MBCT Opleiding is erkend). Je voldoet aan een deel van de opleidingseisen van de VMBN (criteria categorie 2: de opleiding geldt als 8 dagen opleiding). Let op, de verenigingen hebben hun eigen aanvullende eisen, en deze veranderen nogal eens. Kijk dit alsjeblieft zelf goed na. Er is vooralsnog geen accreditatie aangevraagd bij de VGCT, NIP, GAIA, BAMW etc.

  Docent

  Hende Bauer is BIG-geregistreerd psychotherapeut en BIG-geregistreerd GZ-psycholoog, supervisor en leertherapeut van de VGCT, lid NIP, lid NVP, supervisor NVP, lid NVVP, VGCT. Ze heeft ruim 28 jaar werkervaring als behandelaar, 18 jaar meditatie-ervaring, en begeleidde meer dan 60 MBCT-groepen waaronder leergroepen voor psychotherapeuten in opleiding. Ze is gecertificeerd categorie 1 lid van de VMBN, gecertificeerd trainer van VVM (beroepsverenigingen mindfulness). Qua compassietrainingen is ze Trainer Teacher MSC (Mindful Self Compassion) bij MSC Center San Diego, en categorie A trainer MBCL (Mindfulness Based Compassionate Living). Ze richtte het Centrum voor Mindfulness Den Haag op in 2008. Hiernaast is ze werkzaam als docent, leertherapeut en supervisor voor verschillende opleidingsinstituten.
  Deelnemers van de vorige cursus zeggen over de docent: "Hende, ik wil je bij deze heel erg bedanken voor de fijne training. Je nuchtere, open, deskundige en zuivere manier van lesgeven en contact maken heeft me geïnspireerd, bedankt daarvoor!" "Inhoudelijke deskundigheid gecombineerd met realistische blik en prettige niet zweverige, zakelijke toon bij de oefeningen.

  Kortom

  In deze training ervaar je mindfulness in combinatie met inleidingen, zodat je op een eenvoudige, prettige manier, degelijk kennis maakt met mindfulness. Na afloop heb je aan den lijve ondervonden wat mindfulness te bieden heeft, weet je waar je staat tegenover mindfulness als therapeutische interventie, kun je gericht indiceren, heb je een helder beeld van de mogelijkheden van mindfulness en kun je er mee werken: zowel integrerend in individuele trajecten als het geven van een volledige MBCT-cursus. Hartelijke groet, Hende Bauer PS Deelnemers aan de vorige cursus omschreven de training als "een cadeautje aan jezelf". Ik hoop ook jou te zien!

  12 april 2018 Zelfcompassie voor mensen die met mensen werken door Frits Koster

  Eendaagse workshop zelfcompassie voor mensen die met mensen werken

  Zelfcompassie en compassie staan toenemend in de belangstelling.
  Mindfulness begint behoorlijk ingeburgerd te raken en heeft zijn weg in de gezondheidszorg wel gevonden, want de effecten zijn krachtig. Toch blijft een groot deel van de beoefenaren worstelen met zelfkritiek, onvriendelijkheid, en in het algemeen een gebrek aan mildheid. Met name ook naar zichzelf.
  Dit is voor iedereen van belang, maar zeker ook voor hulpverleners! Velen onder hen hebben hoge eisen, strenge normen, en harde oordelen tegenover zichzelf. Zelfkritiek en een harde houding, helpen ons niet.
  Juist ook niet wanneer we veel met andere mensen werken, en we geconfronteerd worden met (lichamelijk en geestelijk) lijden en pijn. Om anderen daadwerkelijk aandacht en betrokkenheid te kunnen geven zonder ons uit te putten of ons hart te verharden, hebben we compassie en zelfcompassie nodig.

  Vandaar deze workshop van Frits Koster, die als spv heeft gewerkt in de gezondheidszorg, en al lang bezig is met meditatie, boeddhisme en mindfulness.
  Frits heeft bij het vijfjarig lustrum van het centrum ook een workshop gegeven over compassie, die goed bezocht werd en enthousiaste reacties opleverde. Het is een buitenkans om hem hier in Den Haag te kunnen ontmoeten!
  Hij ontwikkelde samen met Erik van den Brink het programma Mindfulness Based Compassionate Living MBCL, waarin Hende ook geschoold is. Er begint een compassie-MBCL-training hier in Den Haag op 5 februari 2018 (zie onder Compassietraining).

  Over Frits Koster
  Frits Koster is een zeer ervaren meditator
  en mindfulness trainer. Hij begeleidt meditatieactiviteiten in binnen- en buitenland; daarnaast geeft hij lezingen en cursussen over de boeddhistische psychologie.

  Zie voor meer informatie
  over Frits Koster zijn site.

  Datum en tijd
  12 april 10.30-16.30

  Kosten
  85 (inclusief lunch)

  Inschrijven 12 april 2018

  21 en 22 juni 2018 Tweedaagse training Method of Levels (MOL) door Ger Schurink

  Tweedaagse Training Method of Levels door Ger Schurink

  Voorlopige tekst, geschreven door Hende Bauer

  Methode of Levels, MOL, is een nieuwe methode, in Australië door gedragstherapeuten ontwikkeld, waarbij de houding van de therapeut en het type vragen dat gesteld worden voorop staan. De therapeut stuurt niet op het niveau van diagnostiek of op het niveau van oplossingen, maar stuurt het proces van het gesprek aan, door de cliënt te laten stilstaan bij ‘rimpelingen’.
  Dit zijn de momenten waarop de client verbaal of non-verbaal blijk geeft van een soort van verstoring. Iemand valt stil. Iemand begint te friemelen, iemand wijst naar zijn schouder. Of iemand levert commentaar op zichzelf, zijn gedrag of het probleem (Dat is eigenlijk raar, waarom doe ik dat nou?). Deze meta-uitingen zijn ook rimpelingen.
  Deze verstoring geeft aan dat er op informatie of inzicht vanuit een ander niveau of van een ander aspect naar voren komt, vaak zonder dat de cliënt dit zelf door heeft. De taak van de therapeut is om hier aandacht op te richten.
  Problemen die wij ervaren zijn problemen omdat ze een (innerlijk) conflict veroorzaken. Bijvoorbeeld uitstelgedrag is alleen een probleem als je ook dingen wilt presteren….. De frictie tussen meerdere doelen maakt dat iets als probleem wordt beleefd. Wanneer je vanuit een ‘hoger niveau’ of metaniveau naar deze conflicten of problemen kijkt, kan inzicht en een weg naar verandering opkomen.
  Als we het hierbij hebben over niveaus, dan bedoelen we allerlei niveaus of lagen, van de onderste laag ruwe data, ruwe waarnemingen, pure informatie tot de hoogste laag van levensbeschouwelijkheid.
  Het is heel lastig om dit goed onder woorden te brengen, maar MOL-gesprekken zijn vaak verrassend en zeer inzichtgevend. Ik (Hende) heb zelf in een MOL-cursus een aantal keer de rol van client mogen spelen en daar veel aan gehad op een zeer verrassende manier….

  Het is een plezierige manier van therapie doen voor de therapeut, maar het vraagt zeker een bepaalde ruime aandacht. Daarom ook zeer geschikt voor therapeuten die een basis in mindfulness hebben.

  Ger Schurink over deze cursus:

  Een zeer persoonlijke en respectvolle gespreksmethode

  Als mensen hulp zoeken dan vinden ze het fijn om als een gelijkwaardig persoon bejegend te worden. Ze waarderen het als ze gezien en gehoord worden; dat hun verhaal, mening en ervaring er toe doen. Hulpverleners volgen vaak hun eigen koers. Er worden vragen gesteld, adviezen en interpretaties gegeven. Er wordt gerustgesteld, getroost, gespiegeld, geconfronteerd en gewaarschuwd. Kortom: hulpverleners zijn veel aan het woord. Dat gaat regelmatig op de automatische piloot, hoort bij de menselijke aard, is vaak aangeleerd in opleidingen en ‘moet volgens de richtlijnen’. Bovendien kan de manier waarop een gesprek gevoerd wordt ook voortkomen uit een sterke behoefte aan controle, waardering of veiligheid bij de helper. Bijvoorbeeld als die zich erg ongemakkelijk voelt bij heftige emoties, zich over-verantwoordelijk voelt, risico’s wil vermijden of goedkeuring zoekt.

  Zo kan een hulpverlener zijn gesprekspartner in de weg zitten omdat advies, uitleg, empathie et cetera niet goed past bij wat de ander op dat moment werkelijk nodig heeft. Alle helpende gesprekken worden beter als de hulpverlener optimaal aansluit bij de ander. Als hij bewust met aandacht handelt en niet op basis van ingesleten gewoonten, regels, richtlijnen, zorgpaden, modules of protocollen

  De Method of Levels (MOL)

  Het is een gespreksmethode waarin de hulpverlener zeer spaarzaam is met adviezen, oefeningen, uitleg, interpretaties en steunende opmerkingen. Het is een zeer cliëntgerichte manier van helpen die maximaal de regie in handen legt van cliënten en zeer sterk een beroep doet op eigen kracht, verantwoordelijkheid en inzicht.

  De MOL is ontwikkeld als een op zichzelf staande manier van helpende gesprekken voeren. Vanwege zijn eenvoudige karakter kan de MOL goed met andere interventies gecombineerd worden. Bijvoorbeeld met het bepalen van de onderwerpen voor een gesprek, bij het bespreken van twijfel als er keuzen gemaakt moeten worden, om de motivatie voor verandering te vergroten, bij emotionele verwerking, in cognitieve herstructurering, bij overleg over huiswerk-, exposure-opdrachten en actieplannen of als een gesprek vastloopt. Praten over moeilijke onderwerpen krijgt door de MOL véél meer emotionele diepgang.

  Vragen bij verstoringen

  Emotionele en cognitieve veranderingen ontstaan volgens de MOL door bewustwording hoe de huidige gevoelens, gedachten en gedrag conflicteren met belangrijke opvattingen, waarden of doelen. Het is een vorm van ‘conversationele’ exposure waarbij de hulpverleners twee belangrijke taken heeft: de cliënt stimuleren om te blijven stilstaan het onderwerp en gericht door te vragen bij verstoringen in het gesprek. Met andere woorden: in het gesprek wordt de aandacht steeds intens gericht op waar de ‘pijn’ zit.

  Essentieel in de MOL is het opmerken en stil staan bij verstoringen in het verhaal van de cliënt. Dit zijn de (non)verbale veranderingen zoals aarzelen, een andere gelaatsuitdrukking, wegkijken, onrustige bewegen, ander taalgebruik of een evaluerende opmerking maken. Op dat moment dienen zich vaak op de achtergrond belangrijke gevoelens en gedachten aan. Door deze de volle aandacht te geven wordt de cliënt zich meer bewust van de verschillende kanten van het probleem. Wat op de achtergrond speelt komt naar de voorgrond. Er ontstaat een perspectief dat het oorspronkelijke probleem overstijgt, een helicopterview waarbij het probleem vanuit een hoger niveau gezien wordt. Vandaar het woord ‘levels’ in de MOL. Met deze inzichten ziet de cliënt manieren om het probleem zelfstandig verder aan pakken of het lost zich vaak ‘vanzelf’ op.

  Uitgangspunten en kenmerken

  Het uitgangspunt van de MOL is dat mensen meestal zelf de kennis in huis hebben voor het oplossen van hun psychische problemen. Ze zien echter geen uitweg omdat ze hun pijnlijke gevoelens en gedachten het liefst zoveel mogelijk uit de weg gaan en er daardoor geen goed zicht meer op hebben. Het doel van de MOL is om al pratende alle kanten van het probleem zo gedetailleerd mogelijk onder de aandacht te brengen zodat er steeds meer emotioneel inzicht en verwerking komt. De MOL heeft de volgende kenmerken:

  • De cliënt bepaalt zelf in elke sessie het gespreksonderwerp.
  • Hij bepaalt ook wanneer en hoe vaak hij afspraken wil.
  • Er worden geen therapeutische interventies gedaan of protocol gevolgd.
  • De therapeut houdt de aandacht van de cliënt steeds dicht bij het onderwerp door er voortdurend nieuwsgierige vragen over te stellen.
  • Hij merkt verstoringen en evaluatieve opmerkingen op en vraagt gedetailleerd door naar gevoelens en gedachten op dat moment.
  • De therapeut is zeer spaarzaam in het geven van uitleg, interpretaties, adviezen of oefeningen. Hij volgt meer dan dat hij stuurt.

  Voor wie ?

  De training is bedoeld voor iedereen die helpende gesprekken voert. Behandelaars in de geestelijke gezondheidszorg: psychologen, psychiaters, pedagogen, POH-ggz’s, maatschappelijk werkers, s.p.v.-ers, vaktherapeuten, verpleegkundig specialisten GGZ, etc. Ook coaches, pastoraal werkers, leerlingbegeleiders, gespreksleiders etc. kunnen aan de cursus deelnemen.

  Wat leer je ?

  Je doet in zelf intensieve ervaring op met de Method of Levels door het oefenen en toepassen bij een eigen thema. Je leert de MOL te integreren in uw eigen behandelingen, coaching of begeleiding. Je maakt kennis met de principes van Perceptual Control Theory (PCT), de theorie achter de MOL. Een workshop van een dag is een kennismaking met de MOL. Het je echt eigen maken vraagt meer tijd: een twee- of vierdaagse cursus eventueel gevolgd door MOL-supervisie.

  Over Ger Schurink
  Ger Schurink is psycholoog, mindfulness trainer en Method Of Levels trainer. Hij geeft onder andere therapie, coaching en vakgerichte trainingen. Hij is bekend van het boek Mindfulness, een praktische training voor het omgaan met gevoelens en gewoonten. Zie voor meer informatie over Ger Schurink zijn site.

  Data en tijden
  21 en 22 juni 9.30-16.30 (inschrijving gesloten)

  Kosten
  490 incl 2 lunches en digitaal toegestuurd materiaal

  Accreditatie
  Geaccrediteerd door NIP A&O, A&G: Kennis 2, Vaardigheden 10;
  Cognitief gedragstherapeuten VGCT Nascholing: 11 punten;
  Verpleegkundig specialisten register: 11 punten:
  V&V en Register Zorgprofessionals Consultatieve Psychiatrie: 11 punten, GGZ: 11 punten, SPV: 11 punten.

  Klik hier voor het programma van deze tweedaagse en download dit bestand in PDF formaat.

  Inschrijven 21 en 22 juni 2018 (inschrijving gesloten)

  Verdiepende opleidingsdagen voor MBCT & MBSR Trainers

  >  Voor iedereen die MBCT of MBSR professioneel aanbied, of wil aanbieden en al een basisopleiding heeft gedaan.
  >  Voor iedereen die vertrouwd is met het curriculum van MBSR of MBCT, basiskennis en – kunde heeft in het werken met de meditaties en nabesprekingen en zelf een achtweekse training heeft gevolgd.
  >  Iedereen die de MBCT Opleiding bij Hende Bauer heeft gevolgd komt in aanmerking, maar ook zij die elders hun opleiding hebben gevolgd, zijn zeer welkom!

  _____
  TWEEDAAGSE VERDIEPING INQUIRY
    |  2 dagen
  Trainer:  Hende Bauer

  Inquiry is voor de meeste MBCT-trainers het lastigste aspect van het trainerschap.
  Een licht gevoel van paniek lijkt hierbij onvermijdelijk…

  In mindfulnessprogramma’s wordt geoefend met allerlei meditaties en andere aandachtsoefeningen, en wordt er stilgestaan bij de ervaringen van deelnemers.
  Inquiry is een specifieke, mindvolle manier om ervaringen van deelnemers te bespreken, die flink afwijkt van wat therapeuten gewend zijn te doen. Een manier die afwijkt van de gesprekstechnieken die in coaching, therapie en onderwijs worden gebruikt. Dit valt eigenlijk vrij snel op bij deelnemers, en is een krachtig element van de training. Deze methode wordt wel genoemd: Inquiry.

  Inquiry een methode noemen doet er echter niet helemaal recht aan, aangezien het vooral gaat om de houding van de mindfulnesstrainer.
  Als de mindfulnesstrainer zelf mindful aanwezig is, op een vriendelijke nieuwsgierige manier, verbonden met zichzelf en met de deelnemer, dan vloeit Inquiry daar als vanzelf uit voort.
  Toch is het tegelijkertijd goed om een cognitief kader te hebben van wat Inquiry wel en niet is, en welke vragen en opmerkingen meer of minder bij mindful Inquiry passen.

  Daarom deze tweedaagse verdieping
  INQUIRY speciaal voor MBCT & MBSR Trainers!

  ONDERDELEN VAN DEZE TWEEDAAGSE INQUIRY ZIJN:

  • Een cognitief kader van wat Inquiry is, en wat het doel er van is.
  • Een afbakening van wat wel en niet Inquiry is, ten opzichte van andere gesprekstechnieken.
  • Veel oefenen met Inquiry in kleine groepjes.
  • Er wordt veel gemediteerd en geoefend met aandachtsoefeningen en meditatief bewustzijn.
  • ‘Lastige situaties in Inquiry’ gebaseerd op de situaties waar deelnemers tegenaan zijn gelopen.
  • Belichaming van mindfulness, mindful presence, verbondenheid met jezelf en de ander.

  >>  In deze 2 dagen wordt doorgaans vanuit ervaring gewerkt. Daarom vragen deze dagen bereidheid om je kwetsbaar op te stellen en stil te staan bij eigen ervaringen, en om een actieve deelname.
  >>  Inbreng van eigen casuïstiek wordt op prijs gesteld.
  >>  De dagen tellen mee voor de registratie bij de VMBN.

  Data & Tijden

  • 11 + 12 juni 2018  |  2 dagen
   Dagen:  maandag + dinsdag
   Tijd:   10:00 – 17:00 uur  inclusief lunch
   Kosten:  395

  Locatie   Centrum voor Mindfulness Den Haag  |  Westeinde 175 L


  REACTIES OP TWEEDAAGSE INQUIRY

  “Al eerder volgde ik de opleiding tot MBCT-trainer, workshops en de verdiepingsdag voor MBSR bij Hende. Deze tweedaagse over inquiry heb ik als waardevol, leerzaam en inspirerend ervaren.
  In relatief korte tijd hebben we veel besproken en gedaan. Er was veel ruimte voor persoonlijke vragen en inbreng.
  De groep was betrokken en veilig, net als Hende zelf. Behalve betrokken is zij ook erg professioneel, flexibel, inspirerend, steunend en een voorbeeld!
  De zorgvuldig uitgekozen meditaties en oefeningen (nieuw en anders ten opzichte van de basisopleiding en verdiepingsdagen) pasten heel goed bij het doen van de inquiry. In mijn leerproces die twee dagen bleek steeds weer dat ook daarin mindfulness zeer helpend was. Een krachtige en mooie ervaring. Terugkerende thema’s waren onder andere de tijd nemen, luistercentrum, vertrouwen op het proces.
  Al het geleerde hebben we op de tweede ochtend meteen mogen toepassen op enthousiaste deelnemers. Zij waren bekend met mindfulness maar zelf geen trainer. Het live oefenen met live feedback van deelnemers en later ook van collega’s was zeer leerzaam en fijn om te doen. Mijn onzekerheden over inquiry doen zijn weggenomen en het heeft me een zetje gegeven in het weer een stap vooruit doen in mijn eigen proces als trainer. Kortom: een aanrader (ook als je niet direct vragen hebt over inquiry) als je een verdiepingsdag voor mindfulness wilt doen. Ik heb de tweedaagse beoordeeld met een 9-. Behalve inhoudelijk was de rest, zoals lunch en materiaal ook zeer goed verzorgd.”
  (Marianne de Ranitz-Gobel)

  “Hende’s initiatief voor én organisatie van een tweedaagse training, met als centrale thema ” Inquiry” heb ik als bijzonder waardevol ervaren. Het “gebruik” mogen maken van cursisten uit eerdere trainingen die ons graag wilden laten oefenen en onze vaardigheid wilden helpen verdiepen was verrijkend.
  Het terugzien van onze eigen “Inquiry’s” en deze bespreken op een waardevrije, compassievolle wijze, gaf veel inzicht en deed binnen- en buitenwereld samen komen.
  Hende, dank je voor deze verdiepende dagen en voor jouw moed nieuwe dingen met ons samen uit te willen proberen.”
  (Birgitte Beelen)

  _____
  MBCT – VERDIEPINGSDAG
    |  1 dag
  Trainer:  Hende Bauer

  Als je begint met werken met MBCT blijkt de praktijk soms weerbarstig.
  Je vraagt je af hoe je met bepaalde ervaringen van deelnemers moet omgaan, je weet je geen raad met een bepaalde interactie, je bent onzeker over het begeleiden van een bepaalde oefening. Of je merkt dat je het contact met jezelf een beetje verliest, of dat je na een training heel moe bent. Je hebt het idee dat er weerstand in de groep leeft.
  Of het gaat best lekker, maar je vraagt je af of je het wel “volgens het boekje doet”.
  Als je met dit soort vragen zit, is deelname aan deze dag geschikt voor jou.
  Zeker als je het ook prettig vindt om van anderen te horen die ook worstelen 🙂

  THEMA’S / INHOUD
  >  Inquiry
  >  Groepsproces
  >  Valkuilen in de begeleiding van meditaties
  >  Indicatiestelling
  >  Omgaan met uitdagende situaties
  >  Meditaties die grotendeels worden begeleid door de deelnemers zelf, die hier feedback op krijgen.
  >  Alle deelnemers brengen een vraag in.

  Voorbeelden van vaak gestelde vragen zijn:

  • Ik loop soms vast in de inquiry, bijvoorbeeld als er … (dat kan op heel veel manieren natuurlijk).
  • In de intake gebeurde…, hoe ga ik daarmee om?
  • Is het volgen van MBCT op dit moment geschikt voor deze cliënt?
  • Ik wil graag oefenen met het begeleiden van (een bepaalde meditatie).
  • Halverwege de training word ik onzeker, wat gebeurt daar met mij?

  >>  In een veilige sfeer wordt gewerkt aan de persoonlijke ontwikkeling, embodiment en technische verdieping.
  >>  Deze dag is alleen voor mensen die daadwerkelijk met MBCT bezig zijn in groepsverband of individueel, en graag willen verdiepen aan de hand van de eigen ervaringen.

  Data & Tijden

  • 11 september 2018  |  1 dag
   Dag:   dinsdag
   Tijd:   10:00 – 17:00 uur
   Kosten:  195  / inclusief lunch

  Locatie   Centrum voor Mindfulness Den Haag  |  Westeinde 175 L

   

  _____
  MBSR voor MBCT – TRAINERS
    |  1 dag
  Trainer:  Hende Bauer

  >  Ben je opgeleid om MBCT te geven, maar ben je nieuwsgierig naar de overlap en verschillen tussen MBSR en MBCT?
  >  Wil je kennismaken met enkele oefeningen uit de MBSR die niet in het standaardprogramma van de MBCT zitten, zoals de negen-punten-oefening, de liefdevolle vriendelijkheidsmeditatie, bergmeditatie en de stof voor sessie 7?

  In één dag leer je de belangrijkste overeenkomsten en verschillen, en krijg je een lijst van de oefeningen die specifiek zijn voor de MBSR.
  Je ontvangt een overzicht per sessie van MBSR en MBCT naast elkaar.
  Je krijgt een hand-out met enkele oefeningen in meer detail.
  Je oefent enkele van deze oefeningen met elkaar.

  Data & Tijden

  • 26 oktober 2018  |  1 dag
   Dag:   vrijdag
   Tijd:   10:00 – 17:00 uur
   Kosten:  195  / inclusief lunch

  Locatie   Centrum voor Mindfulness Den Haag  |  Westeinde 175 L

  _____

  GROEPSPROCESSEN IN DE MINDFULNESSTRAINING
    |  1 dag
  Trainer:  Hende Bauer

  MBCT en MBSR worden meestal in een groep aangeboden. In een groep treden specifieke processen op, die kunnen worden begrepen vanuit de groepsdynamica. Deze processen kunnen de ontwikkeling van de deelnemers ondersteunen, maar ook belemmeren. Toch zijn lang niet alle mindfulnesstrainers geschoold in de principes van de groepsdynamica.

  Andere mindfulnesstrainers, met name die psychotherapie als achtergrond hebben, zijn wel geschoold in groepsdynamica. Voor hen is van belang dat de groep binnen mindfulnesstraining, anders bewerkt wordt dan gebruikelijk is in therapiegroepen.
  Ook voor hen is het van belang goed te begrijpen hoe de groep de deelnemers kan ondersteunen, en hoe de groepsprocessen kunnen worden.

  THEMA’S
  >  o.a. bevorderen van groepscohesie
  >  bevorderen van passende ‘groepsnormen’

  Data & Tijden

  • volgt nog |  1 dag
   Dag:  …
   Tijd:   …
   Kosten:  195  / inclusief lunch

  Locatie   Centrum voor Mindfulness Den Haag  |  Westeinde 175 L


  _____
  INSCHRIJVEN

  Je kunt je hieronder inschrijven voor de verdiepende dagen.
  Heb je nog vragen, mail of bel ons gerust als je interesse hebt!

  Inschrijven Tweedaagse inquiry 11 en 12 juni 2018

  Inschrijven MBCT verdiepingsdag 11 september 2018

  Inschrijven MBSR voor MBCT-trainers 26 oktober 2018

  Introductietraining voor professionals

  Tweedaagse hele leuke Introductietraining Mindfulness voor Professionals (psychologen, psychotherapeuten, psychiaters, coaches).

  • Wil je meer weten over mindfulness based cognitive therapy (MBCT)?
  • Ben je nieuwsgierig maar wil je niet meteen een intensieve langerdurende opleiding volgen?
  • Wil je (beginnen) een methode (te) leren om cliënten te helpen om depressies te helpen voorkomen, piekeren te verminderen, beter te leren omgaan met lastige gevoelens, een accepterende houding te ontwikkelen?
  • Vraag je je af of mindfulness jou ligt?
  • Ben je gejaagd, heb je zelden een moment rust in je drukke werkdag, zodat de oprechte aandacht voor je cliënt er soms bij inschiet?
  • Heb je punten nodig en wil je die op een prettige en nuttige manier besteden?
  • Wil je weten wat mindfulness jou als therapeut te bieden heeft?
  • Wil je enkele meteen toepasbare oefeningen leren?
  • Wil je weten voor wie MBCT geschikt is, en wanneer je er wel of niet voor kunt verwijzen?

  Geaccrediteerd.

  Wil je meer informatie? Scroll dan even door naar beneden en klik onderaan op de knop ‘meer lezen over deze introductietraining voor professionals’.

  Nuttige, aangename, inspirerende tweedaagse training.

  Deelnemers zijn lovend over de docente, de verzorging en het programma.

  Testimonials

  Een deelnemer van de vorige training zegt over de docente: “Inhoudelijke deskundigheid gecombineerd met realistische blik en prettige niet zweverige, zakelijke toon bij de oefeningen”.
  Een andere deelnemer zegt over het programma: “Heel volledig, mooie balans”.
  “Ik heb Hende Bauer ervaren als een zeer deskundige opleider op het gebied van Mindfulness en MBCT. Ze heeft een professionele en betrokken houding en precies die goede mix tussen respect en humor, wetenschappelijke vakkennis en mystieke achtergrondverhalen, plezier in kennis overdragen en sfeermaken. Voeg daarbij een talent om te verbinden en aan te sluiten op onze vragen en een prettige stem ter begeleiding van de oefeningen en je begrijpt mijn enthousiasme. Ook de inwendige mens krijgt vreugdevolle aandacht. Ik kijk er met veel voldoening en plezier op terug” (Birgitta Schalke, psychotherapeute en coach, Zoetermeer)

  Je maakt gedegen kennis met mindfulness, zodat je weet hoe je piekeren en stress vermindert en acceptatie vergroot, mindfulness-basis-technieken kent, gericht kunt indiceren en verwijzen.

  Voor uitgebreide informatie o.a. over accreditatie klik je op de knop Meer Info.

  Kosten 497,= inclusief lunches, CD en werkmap.

  Deze tweedaagse introductietraining voor professionals wordt voor de laatste keer met open inschrijving aangeboden. Hierna kan de training wel bij u in company worden verzorgd.

  Om op te geven als geïnteresseerde, klik op de onderstaande knop en vul het formulier in om je gegevens achter te laten. 

  Klik hier en geef je op als geïnteresseerde

  meer lezen over deze introductietraining voor professionals
  • Wil je een methode leren om cliënten te helpen om depressies te helpen voorkomen, piekeren te verminderen, beter te leren omgaan met lastige gevoelens, een accepterende houding te ontwikkelen?
  • Wil je meer weten over mindfulness based cognitive therapy (MBCT)?
  • Ben je nieuwsgierig maar wil je niet meteen een intensieve langerdurende opleiding volgen?
  • Vraag je je af of mindfulness jou ligt?
  • Ben je gejaagd, heb je zelden een moment rust in je drukke werkdag, zodat de oprechte aandacht voor je cliënt er soms bij inschiet?
  • Wil je weten wat mindfulness jou als therapeut te bieden heeft?
  • Wil je enkele meteen toepasbare oefeningen leren?
  • Wil je weten voor wie MBCT geschikt is, en wanneer je er wel of niet voor kunt verwijzen?

  Herken jij je in een of meer van deze punten?

  Toen ik 16 jaar geleden als wetenschappelijke psycholoog/psychotherapeut in aanraking kwam met mindfulness, had ik dezelfde vragen. Ik wilde me niet onbezonnen in een nieuwe rage storten. Aan de andere kant merkte ik dat cliënten soms niet zo ver kwamen als ik had gehoopt: hun zelfinzicht nam weliswaar toe, hun gedrag en manier van denken veranderde, maar sommige gevoelens bleven hangen; of ze hadden moeite om om te gaan met de lichtere klachten die overbleven; of een neiging tot piekeren bleek hardnekkig. Inmiddels heb ik ervaren dat MBCT hier vaak helpt. Mensen worden minder negatief kritisch op zichzelf, minder oordelend, hebben minder last van hun denken, worden ontspannener en gaan makkelijker met zichzelf en hun gevoelens om.

  Resultaten van mindfulness

  Recent wetenschappelijk onderzoek laat zien dat mindfulnessbeoefening goede effecten heeft op welzijn, stress, en lichamelijke klachten, op terugval bij depressies, en kortgeleden zijn ook neuropsychologische effecten beschreven. Hoewel er nog veel onbekend is, lijkt mindfulness based cognitive therapy (MBCT) een wezenlijke aanvulling op de tot nu toe gebruikelijke therapievormen.

  Goed te combineren met jouw therapeutische benadering

  Het gaat goed samen met verschillende therapeutische benaderingen: bijvoorbeeld bij cliëntgerichte therapie (helpt bij het ervaren, in het moment, bij het exploreren van de beleving, bij het bewust worden van de eigen verhouding met gevoelens), psychoanalytische therapie (afstemmen op de binnenwereld, openstellen voor wat er is, reacties opmerken op de eigen belevingen, open ruimte om te zijn met wat er is) en cognitieve gedragstherapie (bewust worden van gedachten en de samenhang met gevoelens en actietendenzen, een andere verhouding ontwikkelen t.a.v. de gedachten).

  Toepassingen

  Mindfulness is breed toepasbaar: er zijn inmiddels programma’s ontwikkeld voor veel klachtengebieden en doelgroepen: terugvalpreventie bij depressie, stressreductieprogramma’s, werkgerelateerde programma’s, voor opvoeders, voor kinderen met ADHD, voor volwassenen met autisme, voor mensen met eetstoornissen. Mindfulness wordt steeds vaker geïntegreerd, onder andere in acceptance and commitment therapy ACT, en in dialectische gedragstherapie.

  Resultaten voor jezelf

  Als hulpverlener, psychotherapeut of arts heb je baat bij mindfulness, zowel voor jezelf – stresshantering, burnoutpreventie en meer rust – als in je werk: therapeutische resultaten en empathisch vermogen nemen toe en cliënten beleven de relatie met de hulpverlener als beter. Uit eigen ervaring weet ik dat mindfulness goed helpt om de zelfkritiek, het oordelen, en de draaikolk van gedachten te verminderen, en om bewuster met je zelf en anderen te leren omgaan.

  Aan het eind van de tweedaagse

  • weet je wat mindfulness inhoudt
  • heb je helder wie wel en niet baat kunnen hebben bij mindfulness
  • weet je of je jezelf verder wilt verdiepen in mindfulness
  • Je ervaart zelf de oefeningen onder mijn begeleiding zodat je weet hoe het is om een MBCT te volgen
  • Je wisselt ervaringen en ontdekkingen uit in verdiepende groepsgesprekken en ervaart hierin de mindvolle therapeutische houding
  • Je krijgt inleidingen over de achtergronden, de werkingsmechanismen en de indicaties/contra-indicaties
  • Je leert enkele onmiddellijk toepasbare technieken
  • Je begeleidt zelf in tweetallen enkele kortere meditaties

  De training is voor jou geschikt als...

  je werkt met clienten in de (geestelijke) gezondheidszorg of het onderwijs, je nieuwsgierig bent, en/of je op een doorleefde maar nuchtere manier wil kennismaken met mindfulness

  Voor wie is het niet geschikt?

  Het is niet voor iedereen geschikt. Een sceptische houding is prima – kan heel goed zijn juist - maar je moet er wel voor open staan om iets nieuws uit te proberen, en om niet alleen vanuit theorie maar juist ook vanuit het ervaren te ontdekken wat mindfulness kan betekenen.

  Voor inschrijvers is er de volgende bonus

 • Bonus 1 Een set audiobestanden (of desgewenst een CD) met 8 meditaties door Hende ingesproken, die je mag vermenigvuldigen voor je cliënten.
 • Bonus 2 De gelegenheid om een keer te mailen of bellen met een vraag naar aanleiding van de training tot 3 maanden na afloop van de training (omdat je vaak pas thuis enkele dagen later opeens met vragen blijkt te zitten :) )
 • Praktisch

  De kosten zijn € 497,= voor 2 dagen, inclusief koffie, thee en lunch, en inclusief cursusmateriaal (werkmap). Je schaft zelf aan: M. Williams, J. Teasdale, Z. Segal & J. Kabat-Zinn. Mindfulness en bevrijding van depressie, voorbij chronische ongelukkigheid. Uitgeverij Nieuwezijds, Amsterdam, 2007 (prijs in de winkel 19,95). Je leest voorafgaande aan de training de inleiding en de hoofdstukken 1 tot en met 6. Het aantal studiebelastingsuren inclusief voorbereiding, huiswerk en contacturen is 24 (24 sub's).

  Accreditatie

  Accreditatie is verleend door NIP K&J/OG (1 diagnostiek, 10 behandeling, 1 overige taken, 12 herregistratie, 1 literatuurstudie); voor eerstelijnspsychologen (NIP 1e lijn, 15 behandeling, 3 diagnostiek, totaal 18 punten); door de FGZp voor de herregistratie Klinisch Psycholoog (4 punten). Accreditatie is ook verleend door de VGCT (12 punten). In verband met de accreditatie is er een toets op de ochtend van de 1e dag (alleen voor wie de accreditatie nodig heeft, voor anderen is de toets niet verplicht). Voor deze toets bestudeer je bovengenoemde literatuur. Aan het eind is er opnieuw een korte toets over de besproken stof.

  Docent

  Hende Bauer is BIG-geregistreerd pschotherapeut en BIG-geregistreerd GZ-psycholoog, supervisor en leertherapeut van de VGCT, lid NIP, lid NVP, NVVP, VGCT. Ze heeft ruim 25 jaar werkervaring als behandelaar, 17 jaar meditatie-ervaring, en begeleidde meer dan 45 MBCT-groepen waaronder leergroepen voor psychotherapeuten in opleiding. Ze richtte het Centrum voor Mindfulness Den Haag op in 2008. Hiernaast is ze werkzaam als docent, en supervisor bij Parnassia Bavo groep.

  Kortom

  In deze training ervaar je mindfulness in combinatie met inleidingen, zodat je op een eenvoudige, prettige manier, degelijk kennis maakt met mindfulness. Na afloop weet je waar je staat tegenover mindfulness als therapeutische interventie, kun je gericht indiceren, en heb je een helder beeld van de mogelijkheden van mindfulness. Hartelijke groet, Hende Bauer

  Testimonials

  Een deelnemer van de vorige training zegt over de docent: "Inhoudelijke deskundigheid gecombineerd met realistische blik en prettige niet zweverige, zakelijke toon bij de oefeningen". Een andere deelnemer zegt over het programma: "Heel volledig, mooie balans".   “Ik heb Hende Bauer ervaren als een zeer deskundige opleider op het gebied van Mindfulness en MBCT. Ze heeft een professionele en betrokken houding en precies die goede mix tussen respect en humor, wetenschappelijke vakkennis en mystieke achtergrondverhalen, plezier in kennis overdragen en sfeermaken. Voeg daarbij een talent om te verbinden en aan te sluiten op onze vragen en een prettige stem ter begeleiding van de oefeningen en je begrijpt mijn enthousiasme. Ook de inwendige mens krijgt vreugdevolle aandacht. Ik kijk er met veel voldoening en plezier op terug” Birgitta Schalke, psychotherapeute en coach

  Introductie Compassie voor Professionals

  Meer informatie volgt.

  Geef je op als geïnteresseerde

  Supervisie

  Voor hulpverleners, bijvoorbeeld coaches of cognitief gedragstherapeuten, die met mindfulness (willen) werken is supervisie mogelijk. Dit kan eventueel via Skype. Individueel of in een groep van 2 of 3 deelnemers.

  Hende is erkend als supervisor door de VGCT en door de NVP. Ook kan ze als categorie 1 lid van de VMBN supervisie over MBSR/MBCT geven.

  Ook is supervisie mogelijk voor de registratie als categorie 1 lid van de VMBN (in overleg met je eigen opleiders).

  Opgeven kan tijdens het telefonisch spreekuur (maandag en vrijdag van 12.30 – 13.00 uur) of via de mail: info@centrummindfulness.nl.

  Kosten 98 voor individuele supervisie van 45 minuten. Kosten 130 voor individuele supervisie van 60 minuten. Prijzen voor groepjes, of dubbele sessies op aanvraag.

  Bij in een keer vooruit betalen van een reeks van 5 supervisies van 45 minuten is de prijs voor 5 sessies geen 490 maar 450 euro.

  Speciale aanbieding voor reeks van in totaal 3 supervisies voor de VMBN: als je in 1 keer vooruit betaalt voor een reeks van 3 supervisiesessies van 60 minuten dan betaal je i.p.v. 390: 335 (55 euro korting dus!).

  ik wil meer informatie

  Meer lezen over supervisie
  SUPERVISIE MBSR / MBCT

  Achtergrond:

  Om in aanmerking te komen voor het categorie 1 lidmaatschap van de VMBN dienen 3 supervisiesessies te worden gevolgd van 60 minuten. Deze dienen betrekking te hebben op een zelf te geven MBSR of MBCT programma, eventueel als co-trainer. Gezien mijn achtergrond en ervaring, ben ik in staat om en graag bereid om dergelijke trajecten te superviseren.

  Over de supervisor:

  Hende Bauer is BIG-geregistreerd psychotherapeut en BIG-geregistreerd GZ-psycholoog. Ze is supervisor NVP en supervisor VGCT sinds 2002. Ze is trainer Mindful Self-Compassion en als zodanig ingeschreven bij het Center for MSC San Diego. Daarnaast is ze gecertificeerd mindfulnesstrainer: ze volgde haar opleiding o.a. bij het IVM, en volgde daarnaast trainingen bij Jon Kabat-Zinn, Rebecca Crane; Mark Williams; Ronald Siegel; Edel Maex; Chris Germer; Kristin Neff; Rosamund Oliver; Susan Gillis Chapman. Ze is gecertificeerd lid van de VVM en categorie 1 lid van de VMBN, en als zodanig bevoegd om supervisie te geven voor het lidmaatschap van de VMBN.

  Opzet van de supervisie:

  Er worden 3 sessies gepland van 60 minuten. Deze kunnen betrekking hebben op
  • het voorbereiden van de MBSR of MBCT
  • de intakegesprekken voorafgaand aan de training en/of een orientatiesessie;
  • op het uitvoeren van het programma,
  • de wijze van begeleiden van meditaties en andere oefeningen;
  • het doen van inquiry;
  • het hanteren van groepsprocessen;
  • omgaan met interfererend gedrag van deelnemers;
  • omgaan met eigen belemmerende gedachten en gevoelens; etc.
  Kosten:
  • De kosten voor een supervisiesessie van 60 minuten bedraagt 125 euro. Wanneer de 3 sessies in een keer worden gepland en voorafgaand aan de supervisie wordt betaald, kan een pakketprijs worden geboden van 325 (ipv 375, dus 50 euro korting).
  • Er wordt geen BTW geheven over deze supervisie.
  • Het lezen en beoordelen van het reflectieverslag behoort niet standaard bij de supervisiereeks. Wanneer de supervisant dit wil, wordt de leestijd in rekening gebracht.
  WERKWIJZE:

  Voor aanvang van de supervisie:

  De supervisant neemt per mail of telefonisch contact op om zich aan te melden voor de supervisie. Indien supervisant en supervisor akkoord zijn, worden de 3 afspraken gepland.
  Supervisant stuurt voor de eerste sessie van de supervisie de ‘Benodigde informatie vooraf’ toe. Binnen 1 week na aanmelding ontvangt de supervisant de factuur, Deze dient betaald te zijn voor de 1e supervisiesessie om in aanmerking te komen voor de pakketprijs.


  Benodigde informatie vooraf:
  De supervisant stuurt ter voorbereiding van de 1e sessie de volgende persoonlijke gegevens:
  • Naam
  • Adres Postcode en woonplaats
  • Telefoonnumer
  • Mobiel telefoonnummer
  • Emailadres Evt adres website
  • Eventueel aanvullende factuurgegevens
  • Waarvoor geldt de supervisie? VMBN categorie 1 / VGCT / GZ-psycholoog /anders, nl ....
  • Andere opmerkingen:

  Voor elke supervisiesessie:
  De supervisant bereidt elke supervisiesessie voor en maakt van de supervisiesessie een kort verslag. Het verslag wordt op tijd naar de supervisor gestuurd, uiterlijk 24 uur tevoren. Zo mogelijk maakt de supervisant video- of audio-opnames van de trainingssessies om die in de supervisie te kunnen bespreken.

  2 Voorbereiding van de supervisiesessie:
  Je stuurt per mail een kort verslag van de stand van zaken. Hoeveel sessies heb je gegeven, hoe verliepen de sessies, heb je alle onderdelen gedaan/kwam je uit met de tijd? Hoe liepen de meditaties, hoe liep de inquiry? Welke vragen of problemen kwamen er naar voren in de groep? Wat was voor jou de uitdaging in deze sessie? Geef duidelijk aan: Wat is jouw vraag voor de supervisie?

  3 Verslag van de supervisiesessie:
  Een kort overzicht van de leerpunten van de supervisiesessie. 4 Certificaat
  Aan het eind krijg je een certificaat dat je 3 supervisies van 60 minuten hebt gevolgd.

  Leertherapie gebaseerd op mindfulness/MBCT of compassie

  “Net terug van een 4-daagse mindfulness en compassie bij Hende Bauer in Groesbeek. Ik vond het een geweldige ervaring!! Heel veel geleerd, een goede afwisseling van theorie en praktijk (oefeningen/meditaties) bij een goed verzorgde lokatie in de prachtige natuur. De begeleiding van Hende was ontzettend prettig! Kortom een aanrader.”

   >  Ben je nieuwsgierig naar mindfulness?
   >  Zoek je een ervaren en erkende leertherapeut?
   >  Wil je een praktische, efficiënte, betaalbare leertherapie?
   >  Wil je iets leren dat ook voor je therapeut zijn een daadwerkelijke aanvulling is?
   >  Wil je iets leren dat doorwerkt in je therapeutische houding (non-specifieke factoren)?
   >  Ben je op zoek naar een nuttige en aangename leertherapie?

  De LEERTHERAPIE wordt gegeven door Hende Bauer.
  Hende heeft nu meer dan 50 leertherapiegroepen gegeven aan circa 300 deelnemers.
  Als ervaren psychotherapeut en cognitief gedragstherapeut, erkend supervisor en leertherapeut – en met 18 jaar Zen- en mindfulness-ervaring – integreert ze de belangrijkste oefeningen uit de MBCT van Segal Williams en Teasdale met de aanpak van Edel Maex en Susan Gillis Chapman (mindful communication) en Christopher Germer/Kristin Neff (mindful self compassion).
  Ze haalde haar kennis en ervaring bij de bron, zij volgde workshops en trainingen bij o.a. Mark Williams, Jon Kabat-Zinn, Saki Santarelli, Rebecca Crane, Susan Gillis Chapman, Ros Oliver, Viddyamala Burch, Edel Maex, Frits Koster en Erik van den Brink, Chris Germer en Kristin Neff en Ron Siegel.
  Zij beoefent 18 jaar Zen en is leerling van Catherine Genno Pages Roshi.
  Deelnemers zijn zeer te spreken over de leertherapie, de opzet en de begeleiding van Hende. Aangenaam en effectief.

  Er zijn 3 opties:

  1. LEERTHERAPIE  |  de klassieker
   Het volledige MBCT-programma in 6 dagen gespreid over 6 weken, aangevuld met een methode om te werken aan een eigen probleem. De klassieke mindfulness, degelijk, je leert de basis van mindfulness heel goed kennen, en doordat je het programma over een aantal weken spreidt, kun je het goed integreren.
   Ook geschikt als basis als je zelf mindfulnesstrainer wil worden… Op een fijne plek in het centrum van Den Haag.
  2. LEERTHERAPIE IN 1 WEEK  |  compact
   Het mooie, krachtige leertherapie als compact programma in een week van 5 dagen op een fijne plek in het centrum van Den Haag. Heel geschikt voor iedereen die al eens heeft gemediteerd maar dat is niet per se nodig. Ook mooi als vervolg op een andere (mindfulness) leertherapie.
   Gebaseerd op het werk van Chris Germer, Kristin Neff (zie boven) en Paul Gilbert. Bij al deze 3 inspirerende leraren volgde Hende trainingen, en het geleerde draagt ze graag aan je over!
  3. LEERTHERAPIE IN 4 DAGEN |  op locatie
   Het programma in een aaneengesloten blok van 4 dagen, op een schitterende locatie in Groesbeek. Praktisch en weldadig.
   In de opzet van 4 aaneengesloten dagen krijg je een heel efficiënte leertherapie en een diepgaande ervaring. Een goede kennismaking in de diepte met mindfulness.

   >>  Elke groep bestaat uit maximaal 8 deelnemers.
   >>  Elk van de 3 vormen van leertherapie bestaan uit 25 sessies van 90 minuten.
   >>  Door er 2 te volgen stel je zelf een traject van 50 sessies samen.

  Deelnemers omschrijven de Leertherapie van Hende als:
   ~  “Intensief maar ontzettend goed”
   ~  “Leerzaam, intrigerend”
   ~  “Een bijzondere ervaring. De trainster is veilig, heeft een prettig tempo,
  een fijne stem, er is ruimte voor twijfels/opmerkingen zonder oordeel
          hierover – hierdoor kon ieder op zijn eigen manier en tempo deelnemen”
   ~  “Veilig, open, eerlijk, leerzaam, ruimte voor een lach”
   ~  “Een cadeautje voor jezelf!”

  Wil je uitgebreide informatie?
  Scroll dan door en klik onderaan op de knop ‘meer lezen over de leertherapie’
  .

  PROGRAMMA
  _____
  OPTIE  2.   LEERTHERAPIE IN 5 DAGEN  | 
   compact 
  Mindfulness Leertherapie in 5 dagen (NIEUW)

  • 26 t/m 30 juni 2018  |  1 week
   Dagen:  Dinsdag t/m zaterdag
   Tijd:    9:00 – 17:00 uur
   Thema:  Mindfulness & Zelfcompassie
    >>   vol
  • start 7 september 2018  |  5  vrijdagen 
   Data:  7, 14, 21 en 28 september en 5 oktober 2018
   Tijd:  van 10:00 – 17:30 uur
   + Reservedatum vrijdag 12 oktober 2018. (Deze datum ook graag vrijhouden!)
   Thema:  Mindfulness & Zelfcompassie. 
  • 17 t/m 21 juni 2019  |  1 week
   Dagen:  Maandag t/m vrijdag
   Tijd:   9:30 – 17:30 uur
   Thema:   Mindfulness & Zelfcompassie

  >>  25 sessies leertherapie in 5 dagen
  >>  Locatie   Centrum voor Mindfulness Den Haag  |  Westeinde 175 L
  >>  Aantrekkelijk geprijsd:  1250 euro

  _____
  OPTIE  3.   LEERTHERAPIE IN 4 DAGEN  | 
   op locatie 
  Leertherapie in aaneengesloten blokken van 4 dagen

  • 30 augustus t/m 2 september 2018  |  4 dagen
   Dagen:      donderdag t/m zondag
   Starttijd:  donderdag 10:00 uur
   Eindtijd:   zondag 17:00 uur
   Thema:     Mindfulness (MBCT)
    >>  vol
  • 18 t/m 21 oktober 2018  |  4 dagen
   Dagen:      donderdag t/m zondag
   Starttijd:   donderdag 10:00 uur
   Eindtijd:   zondag 17:00 uur
   Thema:     Mindfulness & Compassie
    >>  nog 1 plek
  • 4 t/m 7 april 2019  |  4 dagen
   Dagen:      donderdag t/m zondag
   Starttijd:   donderdag 10:00 uur
   Eindtijd:   zondag 17:00 uur
   Thema:     Mindfulness (MBCT) 
  • 14 t/m 17 april 2019  |  4 dagen
   Dagen:      zondag t/m woensdag
   Starttijd:   zondag 10:00 uur
   Eindtijd:  woensdag 17:00 uur
   Thema:     Mindfulness & Compassie 
  • 18 t/m 21 mei 2019  |  4 dagen
   Dagen:      zaterdag t/m dinsdag
   Starttijd:   zaterdag 10:00 uur
   Eindtijd:   dinsdag 17:00 uur
   Thema:     Mindfulness (MBCT) 
  • 29 juni t/m 2 juli 2019  |  4 dagen
   Dagen:      zaterdag t/m dinsdag
   Starttijd:  zaterdag 10:00 uur
   Eindtijd:  dinsdag 17:00 uur
   Thema:     Mindfulness & Compassie 

   >>  25 sessies leertherapie in 4 dagen
   >>  Locatie  Conferentiecentrum de Poort  |  in de bossen bij Groesbeek!
   >>  Kosten per blok van 4 dagen:  1475 euro voor 4 dagen, inclusief overnachtingen in éénpersoonskamers en vol pension.

  _____
  OPTIE  1.   LEERTHERAPIE  | 
  de klassieker
  Mindfulness/MBCT in 6 dagen verspreid over 6 weken

  Een verrassende en effectieve leertherapie, die steevast positief wordt geëvalueerd op een fijne locatie in het hart van Den Haag met een aangename tuin. Er wordt grondig kennisgemaakt met mindfulness en een breed scala aan meditaties, waardoor je het gehele MBCT-programma ondergaat.
  Daarnaast worden de technieken toegepast op een eigen disfunctioneel patroon. Hier wordt aan gewerkt in de hele groep en in individuele sessies voor de groep. Je hebt de gelegenheid een therapeut te zien werken met groepsgenoten in één-op-één sessies.

  • Zeer effectief en je leert mindfulness goed integreren in je leven.
  • Voor als je serieus met mindfulness aan de slag wil, en als je bereid bent, en in de gelegenheid om tussentijds thuis te oefenen, het uitgelezen model.
  • Een krachtige training en na afloop weet je uit ervaring wat de waarde van mindfulness is.
  • Ook geschikt als je daarna verder wil om zelf trainer te worden.

   >>   25 sessies leertherapie in 6 dagen verspreid over 6 weken
   >>   Locatie   Centrum voor Mindfulness Den Haag  |  Westeinde 175 L
   >>   Kosten:  1350 euro

  Bij voldoende belangstelling wordt een nieuwe ronde van deze klassieke MBCT-leertherapie gepland.
  Geef je op als geïnteresseerde met een mail.

  _____
  LEERTHERAPIE 50 SESSIES  | 
   combineren  

  Je kunt een lange leertherapie van 50 sessies samenstellen door 2 groepen te combineren. De groep in een lang weekend (praktisch), de groep in 1 week of de groep gespreid over 6 weken (effectief om te integreren in je leven, en extra betaalbaar) – zijn juist in combinatie zeer krachtig!

   

  _____
  EVALUATIES

  “Ik merk dat ik de afgelopen tijd veel meer opmerkzaam ben op wat er in mij om gaat, wat ik voel en wat ik nodig heb. Ik heb wel soms nog moeite om er dan ook naar te luisteren omdat ik ook steeds meer merk hoe veel ik bezig ben met anderen en wat zij zouden willen zien, horen, verwachten.
  Ik ben heel bewust aan het oefenen om op dat soort moment bij mij zelf te blijven en te verdragen dat ik dan mogelijk een ander teleurstel, anders ben/afwijk, of niet weet wat de ander wil en dat ook minder/ niet belangrijk mag vinden. Zelfcompassie helpt me hier heel goed bij.
  Vooral in het liefdevol erkennen dat ik dit lastig vind en nog veel te leren heb. Verder heb ik er een gewoonte van gemaakt de dag af te sluiten met een korte mediatie oefening (vaak liefdevol ademen of de dankbaarheidsmeditatie), ik merk dat mij dat goed doet en dat ik er rustig van word en vervolgens ruimte heb om rustig in slaap te vallen.”
  (Anoniem, juli 2016)

  “Afgelopen lente heb ik bij jou de mindfulness based leertherapie gedaan. Inmiddels kan ik heel vaak beseffen dat ik daar veel aan heb gehad!
  Onlangs is onze dochter geboren, was ik niet al door de leertherapie meer Mindful in het leven gaan staan, een baby dwingt het sowieso wel bij je af…
  Ik heb de afgelopen maanden heel intens beleefd. En niet onbelangrijk, de relatie met mijn vriend is mooier dan ooit, echt een extra hoofdstukje aan ons leven samen toegevoegd. Ik kan de kleine ergernissen veel beter in perspectief zien en ben niet meer zo bang voor mijn eigen ergernis. Het gaat wel weer over 🙂
  Hoe dan ook, ik wilde je bedanken voor de fijne weken afgelopen jaar.”
  (Anoniem, februari 2016)

  “In september 2014 volgde ik een weekend leertherapie in Groesbeek, gericht op mindfulness en zelfcompassie. Ik herinner me nog goed het warme welkom dat we kregen van Hende en hoe ik, naast meer tot mezelf te komen, echt mindfulness heb leren toepassen en heb ervaren hoe ik met diepe gevoelens om kan gaan. En ook hoe zelfcompassie helpend en verhelderend kan zijn!
  Hende leidde op een natuurlijke en liefdevolle deskundige manier, aanvullend op wat ik nodig had en met waar nodig een aanmoediging om bij moeilijke emoties stil te staan.

  Deze ervaring wilde ik verder uitdiepen om te ontdekken hoe mindfulness in mijn dagelijks leven een rol kan (blijven) spelen. Daarom volgde ik de 6-daagse leertherapie in najaar 2015 bij Hende. Tussen de bijeenkomsten door kon ik het geleerde toepassen en ervaren wat werkt (en wat niet).
  Voor mij was deze werkvorm (een wekelijkse bijeenkomst) een prettig vervolg op de eerste 25 uur leertherapie. Midden in de stad was er alle rust om met aandacht te kijken naar achter- en onderliggende patronen.
  Therapie in groepsverband vond ik prettig, het meedenken met elkaar gaf een verrijking op het geleerde en hielp mij om dingen van (veel) meer kanten te bekijken. In leiden, confronteren, begrenzen en steunen was Hende prettig aanwezig. Onmisbaar voor een goed verloop van het leerproces mijns inziens. Misschien is dat wel het belangrijkste dat ik heb geleerd in de leertherapie als geheel en wat ik nog dagelijks toepas: stilstaan bij emoties, ook als het moeilijk is, is niet makkelijk maar wel noodzakelijk om in het leven dicht bij mezelf te blijven. In dergelijke momenten tijd en ruimte nemen blijft voor mij een uitdaging, maar lukt me al veel beter dan voorheen. Hende, bedankt!”
  (Joanne, januari 2016)

   

  Inschrijven 26-30 juni 2018 (week) (vol)

  Inschrijven 30 augustus-2 september 2018

  Inschrijven 7 september 2018

  Inschrijven 18-21 oktober 2018

  Inschrijven 4-7 april 2019

  Inschrijven 14-17 april 2019

  Inschrijven 18-21 mei 2019

  Inschrijven 17-21 juni 2019

  Inschrijven 29 juni t/m 2 juli 2019

  meer lezen over de leertherapie
  Ook geschikt voor psychotherapeuten, klinisch psychologen of psychiaters in opleiding. De leertherapeute Hende Bauer is erkend leertherapeut van de VGCT.

  Waarom zou een therapeut in opleiding een mindfulness-leertherapie volgen?

  Mindfulness en met name MBCT zijn erg populair want het is mooi en effectief. Door het volgen van de groep leer je mindfulness zelf aan den lijve te ervaren en merk je wat het te bieden heeft. Mindfulness – zo blijkt uit onderzoek - heeft goede effecten op therapeuten en hun therapeutisch functioneren: voor hen zelf (effecten op stress en welzijn), maar ook voor hun cliënten (therapeutische factoren zoals warmte, acceptatie en empathie). Bovendien is het gewoon een heel inspirerend programma en een verademing in je werkweek, “een kadootje aan jezelf”.

  Hoe zit het programma in elkaar?

  Programma van 6 weken: Gedurende 6 hele dagen volg je het volledige MBCT-programma. Thuis oefen je circa een half uur per dag. Daarnaast werken alle deelnemers aan een eigen automatisch patroon, waarbij dit uitgeplozen wordt en je je steeds bewuster wordt van alle aspecten ervan. Deelnemers krijgen ook individuele sessies voor de groep. Hierdoor wordt het mogelijk bewuste keuzes te maken in plaats van vanuit op een automatische en bekende manier te reageren. Zo wordt verandering mogelijk. Het programma is inmiddels ongeveer 25 keer gegeven aan een groep van 7-8 deelnemers, en geleidelijk uitgekristalliseerd. Het programma heeft zich in de praktijk ontwikkeld en bewezen. Heb je minder tijd en ruimte in je leven voor thuis oefenen, doe dan mee met de nieuwe opzet op 4 dagen achtereen. Zie hieronder.

  Waarom heb je gekozen voor de opzet van 6 weken en niet voor enkele dagen aaneengesloten?

  Het programma is bewust gespreid over 6 weken zodat je het geleerde kunt toepassen in de praktijk. Je kunt dit integreren en de eventuele moeilijkheden die je daarbij tegenkomt kun je tijdens het programma bespreken en aanpakken. Je werkt aan een AP dat je je geleidelijk steeds bewuster wordt en leert ombuigen – dat gaat niet in 3-4 aaneengesloten dagen, maar blijkt heel goed te kunnen in zo’n programma van 6 weken. Je inzicht, je bewustzijn en de mogelijkheid van een andere aanpak groeit geleidelijk over de weken, en dat is effectief. Een deelnemer gaf aan: “Verschillende vrienden gaven aan me als rustiger, opener en echter te ervaren”. Een ander: “Niet alleen ikzelf, maar ook mensen in mijn omgeving merken duidelijke veranderingen bij me op”.

  Nieuwe opzet: Krachtige ervaring en efficiënt: leertherapie in een blok van 4 dagen op mooie locatie!

  Op veler verzoek nu ook een opzet in aangesloten blokken van 4 dagen. Bij de opzet van de leertherapie in aaneengesloten dagen heb je een intense ervaring, en ga je de diepte in met de oefeningen. Het is krachtig, en je hoeft nauwelijks huiswerk te maken. Na het weekend heb je gemerkt hoe anders je je kan voelen. Om de resultaten blijvend te integreren in je leven is het raadzaam de oefeningen door te zetten in je eigen leven of in je werk te integreren. Op een mooie locatie, lekker er tussen uit.... Deze blokken zijn ook geschikt voor wie al een andere leertherapie volgde, bij Hende of elders. Er is gekozen voor zeer belangrijke thema's, die juist voor therapeuten essentieel zijn: Communicatie en Compassie.

  Voor wie is het niet geschikt?

  Voor de leertherapie met gespreide opzet: mensen die niets willen investeren in tijd en moeite: het programma heeft het meeste resultaat wanneer je daadwerkelijk oefent. Voor de leertherapie van 4 aaneengesloten dagen: mensen die niet willen investeren in energie: de dagen zijn intensief en vrij lang. Als je een geschiedenis hebt van ernstige psychische klachten, neem dan eerst contact op. Als je twijfelt, neem gerust contact op voor overleg!
  Een deelnemer over de therapeute: “Zo knap, je komt in 20 minuten tot de kern. Lukt het niet linksom dan doe je het rechtsom, zonder dat je een techniekje of trucje toepast. Het is niet vaak dat je een vakkundige college zo bezig ziet … en je weet een veilige sfeer te creëren!