CMF_meditatiekussen

Niet alleen ikzelf, maar ook mensen in mijn omgeving merken duidelijke veranderingen bij me op.

Dankzij Hende heb ik nu als therapeut inzicht in wat mindfulness betekent, maar ben ik als mens ook nog gegroeid! Daar ben ik haar en ook mezelf dankbaar voor!

Deelnemers aan de leertherapie

Leertherapie

Voor wie?

Ben je:

 • Cognitief gedragstherapeut in opleiding?
 • Klinisch psycholoog in opleiding?
 • Psychotherapeut in opleiding?
 • Systeemtherapeut in opleiding?
 • Psychiater in opleiding?
 • Of misschien ben je hulpverlener en op zoek naar een mooie training of persoonlijke ontwikkeling?
 • Of ben je niet meer in opleiding, maar heb je punten nodig voor je herregistratie?

 Zoek je:

 • Een erkende leertherapie?
 • Een leertherapie die ook in  2021 en 2022 ondanks veranderend beleid door de VGCT wordt toegelaten (lees verderop)?
 • Enthousiaste evaluaties?
 • Zeer ervaren en deskundige leertherapeut?
 • Snel je punten binnen op een praktische manier (ook niet onbelangrijk toch)?
 • Betaalbaar? Een daadwerkelijke aanvulling op je therapeutisch arsenaal?
 • Iets dat doorwerkt in je therapeutische houding (non-specifieke factoren)?
 • Een lang weekend tot rust komen op een fijne plek? Of liever 5 dagen in Den Haag, alleen overdag?
 • Aangename leertherapie en zeer leerzaam?

Erkende leertherapie

Leertherapie wordt goedgekeurd als die wordt gegeven door een erkend leertherapeut. Hende is erkend: als leertherapeut door de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie NPV, en door de specialistische vereniging Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve Therapie VGCT (erkend tot 2025, voor wie voor juli 2022 met supervisie begint).dDaardoor wordt de leertherapie bij Hende geaccepteerd als onderdeel voor de opleiding van de VGCT en voor de registraties tot Psychotherapeut, Systeemtherapeut, Klinisch Psycholoog en Psychiater.

Eventuele aanvullende eisen
Let wel op, sommige opleidingen en verenigingen stellen extra eisen, bijvoorbeeld over de duur van de therapie. Kijk dit na bij je eigen opleiding.

Beleid VGCT
Ben je bezig met het opleidingstraject van de VGCT? Als je in 2021 al bezig met je supervisietraject, volg je leertherapie. Start je in 2022 voor juli met je supervisie? Dan mag je ook een VGCT-erkende leertherapie volgen. Start je pas daarna met je supervisie, dan volg je de nieuwe leerlijn. Bij twijfel, kijk dit goed na op de website van de VGCT.

Velen gingen je voor. Hende heeft circa 550 mensen leertherapie gegeven sinds 2007.

Verschillende vrienden gaven aan me als
rustiger, opener en echter te ervaren.

Deelnemer aan de leertherapie

Over de leertherapeut: Hende Bauer

De Leertherapie wordt gegeven door Hende Bauer. Hende heeft meer dan 60 leertherapiegeroepen gegeven. Ze is een ervaren psychotherapeut en cognitief gedragstherapeut, erkend supervisor en leertherapeut (registraties: Supervisor/leertherapeut VGCT nummer 001798, Supervisor en leertherapeut NVP, BIG Psychotherapeut 79049257416). Hende heeft 20 jaar Zen- en mindfulness-ervaring, en 30 jaar ervaring als therapeut.

Ze integreert de belangrijkste oefeningen uit de MBCT van Segal Williams en Teasdale met de aanpak van Edel Maex en Susan Gillis Chapman (mindful communication) en Christopher Germer/Kristin Neff (mindful self compassion), en haar uitgebreide achtergrond als psychotherapeut (CGT, CCT, groepstherapie, systeemtherapie, EMDR).

Hende haalde haar kennis en ervaring bij de bron, en volgde workshops en trainingen bij o.a. Mark Williams, Jon Kabat-Zinn, Saki Santorelli, Ger Schurink, Rebecca Crane, Susan Gillis Chapman, Rosamund Oliver, Viddyamala Burch, Edel Maex, Frits Koster en Erik van den Brink, Ron Siegel, Paul Gilbert, Chris Germer en Kristin Neff.
Zij beoefent sinds 2000 Zen en is leerling van Catherine Genno Pages Roshi.

Deelnemers zijn zeer te spreken over de leertherapie, de opzet en de begeleiding van Hende. Meerdere Facebookrecensies van de leertherapie met 5 sterren. Aangenaam en effectief.

Het centrum en specifiek Hende Bauer zelf werd mij door anderen aangeraden en bij deze doe ik dat ook met warmte en liefde! … een zeer fijne groep met veel veiligheid. Ik heb veel ervaren wat betreft Mindfulness voor je kan doen. Ik had ooit wel scholing gehad, maar dit ging veel dieper. Hende Bauer kan ik ook zeker aanraden als leertherapeut: professioneel, begripvol en zorgt voor een goede sfeer. Veel kennis en ervaring … Ik ga dan ook zeker verder met Mindfulness en aansluitend compassie zowel voor mezelf als voor mijn werk als psycholoog.
En heb me reeds aangemeld voor een vervolg waarin ik ook zeer goed ben geadviseerd. Zeer aan te raden.

Paula, psychologe

Inhoud leertherapie

Net terug van een 4-daagse mindfulness en compassie bij Hende Bauer in Groesbeek. Ik vond het een geweldige ervaring!! Heel veel geleerd, een goede afwisseling van theorie en praktijk (oefeningen/meditaties) bij een goed verzorgde lokatie in de prachtige natuur. De begeleiding van Hende was ontzettend prettig! Kortom een aanrader.

Irene, psychologe, 28 jaar

Er zijn 3 opties, die elk tellen voor 25 therapiesessies. Het is mogelijk er twee te combineren tot 50 sessies. De opties zijn:

1.  4-daagse met overnachtingen in Groesbeek thema Mindfulness MBCT,
2. 4-daagse met overnachtingen in Groesbeek thema Mindfulness & Zelfcompassie, en
3. 5-daagse overdag in Den Haag met thema Mindfulness en Zelfcompassie. 

Leertherapie 4-daagse met overnachtingen in Groesbeek: 
Het programma in een aaneengesloten blok van 4 dagen, op een schitterende locatie in Groesbeek. Praktisch en weldadig.
In de opzet van 4 aaneengesloten dagen krijg je een efficiënte leertherapie en een diepgaande ervaring. Een goede kennismaking in de diepte met mindfulness/compassie. De leertherapie heeft ofwel het thema Mindfulness (MBCT) ofwel Mindfulness & compassie.

Thema: Mindfulness/MBCT
Bij het thema mindfulness (MBCT) komen alle onderdelen van het mindfulness-programma MBCT aan de orde, aangevuld met een therapeutische methode gebaseerd op mindfulness. Wat is mindfulness, hoe is het om mindful te zijn, hoe train je mindfulness en hoe zet je het in bij ongewenste patronen?
De ontwikkelde vaardigheden (aandacht, stilstaan bij je ervaring, accepterende milde houding o.a.) hebben een diepgaand effect op je inzicht in de effectiviteit van therapie en op je therapeutische houding.

Thema: Mindfulness & Compassie
Bij dit thema leer je jezelf en anderen met liefdevolle vriendelijkheid en compassie te behandelen. Je leert hoe je jezelf kan ondersteunen vanuit vriendelijkheid in plaats van zelfkritiek; hoe je jezelf kunt steunen in moeilijke situaties; hoe je voor jezelf kan zorgen; hoe je zorgt dat je jezelf niet verliest in het contact met anderen; en hoe je mild met jezelf om kan gaan door middel van oefeningen en meditaties. Het programma start met enkele toepassingen uit de mindfulness.
De compassie en zelfcompassie hebben een diepgaand effect op je inzicht in de effectiviteit van therapie en op je therapeutische houding.

Meer informatie

Wil je uitgebreide informatie?
Scroll door, naar onder de data.

Let op: Heb je psychische klachten?
Heb je nu psychische klachten, bijvoorbeeld een depressie of een angststoornis, of in het verleden ernstige psychische klachten gehad, neem dan even contact op met Hende voor overleg. Dit zijn namelijk opleidingstherapieën en niet curatief bedoeld. Neem bij twijfel gerust contact op!

Leertherapie Mindfulness & Compassie 5-daagse overdag in Den Haag

De mooie, krachtige leertherapie als compact programma in een week van 5 dagen op een fijne plek in het centrum van Den Haag. Heel geschikt voor iedereen die al eens heeft gemediteerd maar dat is niet per se nodig. Ook mooi als vervolg op een andere (mindfulness) leertherapie.
Gebaseerd op het werk van Chris Germer, Kristin Neff en Paul Gilbert. Bij al deze 3 inspirerende leraren volgde Hende trainingen, en het geleerde draagt ze graag aan je over!

In deze leertherapie leer je jezelf en anderen met liefdevolle vriendelijkheid en compassie te behandelen. Je leert hoe je jezelf kan ondersteunen vanuit vriendelijkheid in plaats van zelfkritiek; hoe je jezelf kunt steunen in moeilijke situaties; hoe je voor jezelf kan zorgen; hoe je zorgt dat je jezelf niet verliest in het contact met anderen; en hoe je mild met jezelf om kan gaan door middel van oefeningen en meditaties. Het programma start met enkele toepassingen uit de mindfulness.
Beide thema’s hebben een diepgaand effect op je inzicht in de effectiviteit van therapie en op je therapeutische houding.

Elke groep bestaat uit maximaal 8 deelnemers.
Elk van de vormen van leertherapie bestaan uit 25 sessies van 90 minuten.
Door er 2 te volgen stel je zelf een traject van 50 sessies samen.


Let op: Heb je psychische klachten?
Heb je nu psychische klachten, bijvoorbeeld een depressie of een angststoornis, of in het verleden ernstige psychische klachten gehad, neem dan even contact op met Hende voor overleg. Dit zijn namelijk opleidingstherapieën en niet curatief bedoeld. Neem bij twijfel gerust contact op!

Meer informatie

Wil je uitgebreide informatie?
Scroll door, naar onder de data voor de groepen

Klik op een leertherapiegroep hieronder voor praktische informatie en om je in te schrijven!

Geen evenementen gevonden!

Over de leertherapie

Waarom zou een therapeut in opleiding een mindfulness-leertherapie volgen?
Mindfulness en met name MBCT zijn erg populair want het is mooi en effectief. Door het volgen van de groep leer je mindfulness zelf aan den lijve te ervaren en merk je wat het te bieden heeft.

Mindfulness – zo blijkt uit onderzoek – heeft goede effecten op therapeuten en hun therapeutisch functioneren: voor hen zelf (effecten op stress en welzijn), maar ook voor hun cliënten (therapeutische factoren zoals warmte, acceptatie en empathie).
Bovendien is het gewoon een heel inspirerend programma en een verademing in je werkweek, “een kadootje aan jezelf”

Krachtige ervaring en efficiënt:
leertherapie in een blok van 4 dagen op mooie locatie!
Op veler verzoek wordt nu al enkele jaren een opzet van aangesloten blokken van 4 dagen aangeboden. Bij de opzet van de leertherapie in aaneengesloten dagen heb je een intense ervaring, en ga je de diepte in met de oefeningen. Het is krachtig, en je hoeft nauwelijks huiswerk te maken. Na het weekend heb je gemerkt hoe anders je je kan voelen. Om de resultaten blijvend te integreren in je leven is het raadzaam de oefeningen door te zetten in je eigen leven of in je werk te integreren. Op een mooie locatie, lekker er tussen uit…. Deze blokken zijn ook geschikt voor wie al een andere leertherapie volgde, bij Hende of elders. Er is gekozen voor zeer belangrijke thema’s, die juist voor therapeuten essentieel zijn: Communicatie en Compassie.

Voor wie is het niet geschikt?
Voor de leertherapie met gespreide opzet: mensen die niets willen investeren in tijd en moeite: het programma heeft het meeste resultaat wanneer je daadwerkelijk oefent.
Voor de leertherapie van 4 aaneengesloten dagen: mensen die niet willen investeren in energie: de dagen zijn intensief en vrij lang. 

Als je momenteel psychische klachten hebt (depressie, angststoornis of iets dergelijks) of als je een geschiedenis hebt van ernstige psychische klachten, neem dan eerst contact op. Dit is een opleidingstherapie, en niet bedoeld als een curatieve therapie. Als je twijfelt, neem gerust contact op voor overleg!


Zo knap, je komt in 20 minuten tot de kern. Lukt het niet linksom dan doe je het rechtsom, zonder dat je een techniekje of trucje toepast. Het is niet vaak dat je een vakkundige college zo bezig ziet … en je weet een veilige sfeer te creëren!

Een deelnemer over de therapeute

Wees welkom, en neem bij vragen gerust contact op! 

 

 

Meer informatie?

Heb je de informatie hierboven gelezen en heb je toch nog vragen? Heb je twijfel of de leertherapie iets voor je is? Klik hieronder en laat ons je vraag weten.

 

Scroll naar top